Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Herpes zoster (bältros) i ögat

Smärta och utslag över pannan och näsan på den ena ansiktshalvan är tecken på att även ögat kan drabbas av bältros.

Uppdaterad den: 2020-08-04
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är bältros i ögat?

Bältros i ögat. Bild hämtad från Wikimedia commons: self-published work, StromBer 2008.

Bältros är ett hudutslag med små blåsor och sår som oftast angriper bröstet, ryggen eller magen. Ansiktet och halsen kan också drabbas. Om utslaget uppträder i pannan kan även ena ögat bli involverat. Sådan bältros kallas i medicinka termer för herpes zoster ophtalmicus. Bältros är alltid halvsidigt, vilket innebär att det bara uppträder på ena halvan av kroppen eller ansiktet.

Symtom

Det första symtomet är ofta svidande smärta som kommer några dagar innan själva utslaget bryter ut. Denna smärta kan hos vissa människor vara lindrig, närmast som klåda, medan den hos andra kan vara mycket kraftig. Efter några dagar kommer utslaget. I början uppträder små röda svullnader som snabbt utvecklas till vätskefyllda blåsor. Samtidigt eller några dagar senare kan ögat bli rött och vissa märker försämring av synen. 

Orsak

Bältros och vattkoppor orsakas av samma virus – varicella-zoster-viruset. De flesta får vattkoppor som barn, vanligtvis i form av en ofarlig infektion med röda prickar och blåsor på kroppen och i ansiktet. Efter infektionen finns viruset kvar i kroppen resten av livet. Man säger att viruset är latent och "vilar" i nervtrådarna in mot ryggmärgen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Efter många år, ofta i samband med hög ålder eller nedsatt immunförsvar, kan viruset aktiveras på nytt. Vattkoppsviruset börjar då dela sig och söka sig ut till huden via nervtrådarna. Det utslag som uppstår kallas bältros, eller herpes zoster, som är sjukdomens medicinska namn.

Vid bältros i ögat drabbas den första grenen av trigeminus nerven (känselnerven i ansiktet). Den nervgrenen försörjer panna, ögonbryn, öga och näsa. Det är bara nervgrenen på den ena sidan som drabbas, varför utslagen alltid bara finns på den ena ansiktshalvan.

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av sjukdomshistorien, det typiska utslaget och efter hand eventuell utveckling av ögonsmärtor och rött öga. Om man får bältrosutslag över pannan, ögat eller näsan ska man så fort som möjligt uppsöka läkare. Ju tidigare behandling sätts in desto lägre risk är det för att ögat tar skada.

Annons
Annons

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Behandling

Bältros i ögat bör behandlas av en ögonspecialist. Tillståndet behandlas vanligtvis med tabletter mot viruset som tas i 7–10 dagar. Man rekommenderar att behandlingen startas så snabbt som möjligt. Behandling förkortar sjukdomsförloppet och minskar risken för komplikationer. Det är viktigt att komma igång tidigt med behandling – inom 72 timmar. Man får inte använda kontaktlinser i det akuta stadiet och så länge hornhinnans känsel är nedsatt.

Prognos

Ögat kan bli angripet i lägre eller högre grad. Besvären kan bli långvariga, eventuellt med periodvisa besvär under flera år. Men de flesta blir bra efter två till tre veckors behandling.

Efter hand torkar hudutslaget ut och det bildas skorpor som sedan lossnar. Utslaget varar vanligtvis i 2–3 veckor med full tillbakagång av symtomen.

Vissa kan uppleva det som kallas "postherpetisk neuralgi", det vill säga smärtor som fortsätter efter det första utbrottet, eller smärtor som uppstår några veckor eller månader efter att det första utbrottet har gått över.


Annons