Nyhet | Ögon

Få barn bär solglasögon – trots stora risker

Barns ögon skadas lättare av solens UV-strålning jämfört med vuxnas, vilket ökar risken för gråstarr senare i livet.


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-10
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Att solglasögon på de minsta inte i första hand är en modeaccessoar är bevisat genom försök på flera olika djurslag där man har undersökt effekterna av UV-strålning på ögats lins.

– Det visar sig att unga individer är känsligare för att utveckla gråstarr efter exponering för UV-strålar. Den unga linsen är mycket mer biologiskt aktiv, och genomsläppligheten för UV-strålning är större hos unga än hos äldre individer. Så det är rimligt att man går ut med att man bör skydda barn med solglasögon, säger Per Söderberg som är professor i ögonsjukdomar vid Uppsala universitet.

Vatten och snö

Hur mycket UV-strålning ögat exponeras för varierar dock starkt med miljön, beroende på hur mycket av ljuset som reflekteras.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Viktigast är det att skydda barnets ögon från soljus vid eller på vatten, och vid eller på snö, säger Söderberg.

Vid lek på en gräsmatta eller en stadspromenad finns det knappast någon anledning till att skydda ögonen, medan en sandlåda eller en sandstrand reflekterar mer.

Solglasögonen ska vara CE-märkta, vilket innebär minst filterkategori tre, och sluta tätt runt huvudet för att inte släppa in ljus bakifrån, enligt Söderberg. Priset är inte avgörande för skyddsfaktorn, visar flera tidigare test från bland annat Konsumentverket.

Annons
Annons

Solkräm vanligast

Bara en av fem föräldrar sätter alltid eller ofta solglasögon på sina barn, enligt en undersökning som Synoptik har gjort i samarbete med Novus. Föräldrar i småstäder och glesbygd är betydligt bättre på att sätta solglasögon på barnen än föräldrar i storstäder.

Det vanligaste solskyddet är solkräm, som tre av fyra föräldrar alltid eller ofta använder till sina barn. Också solhatt används ofta, främst bland yngre barn, men ger inte alls samma skydd som solglasögon.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu