Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Elisabeth har behandlats för nokturi

Elisabeth Karlsson, 71, är en av alla tusentals svenskar som varje natt måste springa på toaletten. Men problemen med nattkissning, eller nokturi på läkarspråk, har minskat sedan hon fick tablettbehandling för sina besvär.
Annons

För Elisabeth Karlssons del började problemen i samband med ett antal långdragna och svåra urinvägsinfektioner. När urinblåsan vande sig vid täta toalettbesök vid urinvägsinfektionerna ledde det till trängningsinkontinens. Och även när urinvägsinfektionerna sedan länge var borta fortsatte hon att springa på toaletten nattetid.

Utredning efter återkommande urinvägsinfektioner

En utredning hos en uroterapeut, som bland annat innebar mätning av hur mycket hon kissar (här kan du ladda ner en egen urinmätningslista) visade att Elisabeth Karlsson lider av nattlig polyuri, alltså en överproduktion av urin nattetid. Det betyder att mer än en tredjedel av dygnets urinproduktion sker under natten och är ett tillstånd som blir vanligare ju äldre man blir.

Annons
Annons

– Visserligen brukar jag somna om ganska snabbt efter att jag har varit på toaletten, men jag tycker ändå att det är jobbigt. Jag blir ju väckt redan efter drygt en timme. Jag är väldigt trött på morgonen.

Tidigare brukade Elisabeth Karlsson behöva gå upp och kissa mellan två och fyra gånger varje natt. Men sedan hon fick behandling med desmopression, ett hormon som minskar mängden urin på natten, har toalettbesöken blivit färre.

– Tabletterna ger snabbt effekt och med dem behöver jag kanske bara gå toaletten en gång istället för uppåt fyra.

Annons
Annons

Äter medicin mot nokturi i perioder

Elisabeth Karlsson är egentligen inte särskilt förtjust i att medicinera och om hon någon gång måste ta exempelvis en antibiotikakur brukar hon göra ett uppehåll med desmopressinpillren för att slippa ta så många tabletter samtidigt.

– Man behöver inte ta dem jämnt utan det går bra att bara äta dem i perioder som jag gör. 

Hon försöker också att varva ner i god tid innan läggdags så att sömnen blir djupare och hon inte vaknar så lätt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Det är bra att gå en promenad på kvällen, det rensar tankarna innan jag går och lägger mig.

Nokturi fortfarande tabubelagt 

Elisabeth Karlsson tycker att det är synd att så få vågar berätta om sin nokturi.

– Det är så mycket tabu, man får ju inte prata om det som kommer ut ur våra kroppar. Det går att prata om en stukad fot men det går inte för sig att säga att man går på toaletten ofta.

När Elisabeth Karlsson valde att berätta om sina problem för vännerna nämnde plötsligt flera av dem liknande problem. På så vis känner Elisabeth Karlsson att hon har kunnat göra en insats.

– Jag hoppas att min berättelse kan få andra att våga vara öppna kring sina problem. Det är ju inte något skämmigt och nokturi förekommer hos ganska många, säger hon.  


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons