Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nokturi (nattkissning): Detta kan du göra själv

Vaknar du flera gånger på natten för att tömma blåsan? Då kan det vara nokturi. Det är en besvärlig åkomma som ofta förstör nattsömnen och som kan försämra livskvaliteten. Men tappa inte hoppet, det finns saker du själv kan göra och behandling som kan hjälpa.


Publicerad den: 2018-01-30

Nokturi (nattkissning): Detta kan du göra själv
Annons

Nokturi är läkartermen för nattkissning, då man vakna en eller flera gånger under natten för att tömma blåsan. Det är lika vanligt hos kvinnor som hos män och undersökningar visar att mer än hälften av alla över 50 år går upp på natten för att kissa.  

LÄS MER: Orsaker till Nokturi 

Det är en underdiagnostiserad åkomma som ofta leder till sömnbrist, vilken i sin tur kan leda till kronisk trötthet och sänkt livskvalitet samt fallolyckor.

Annons
Annons

Varför det är underdiagnostiserat kan bero på att personer som har dessa problem tycker att det är genant att söka hjälp för besvären. Det kan också bero på att kunskapen om åkomman inte finns och/eller att man tror att det är ett normaltillstånd (särskilt om man börjar bli gammal). Många som söker sig till vården gör det till exempel inte för nokturibesvären utan för sömnstörningen.  Men kom ihåg: Det finns hjälp att få och det finns även vissa livsstilsförändringar som du kan testa.

Detta kan du göra själv:  

 • Normalisera vätskeintaget, framförallt på kvällen. Att dricka kaffe, te, alkohol eller äta frukt ökar risken för nokturi. Men det är viktigt att inte dra ner vätskeintaget på dagen. 
 • Träna på dagen – då kan sömnproblemen minska. 
 • Har du förstoppning bör detta behandlas då det kan påverka blåsan.
 • Träna blås- och bäckenbottensmusklerna. Genom blåsträning förbättras blåskapaciteten och då behöver man inte gå på toaletten lika många gånger.  
 • Lär dig mer om nokturi genom vår utbildning: Har du nokturi?

LÄS MER: Titti blev fri från nattkissandet – tack vare sin envishet

Kolla om du kissar ovanligt mycket:  

Dokumentera ditt kissande. Använd dig av Urinmätningslistan (miktionslista) för att se hur ofta och hur mycket du kissar. Med hjälp av listan kan olika bakomliggande orsaker diagnostiseras. 

Här kan du läsa mer om och ladda ner Urinmätningslistan

Annons
Annons

Hormonbehandling som minskar urinmängden 

Flera sjukdomar kan orsaka nokturi, men den allra vanligaste orsaken är att man helt enkelt producerar för mycket urin på natten jämfört med på dagen. Detta kallas nattlig polyuri.  

Med åldern brukar man även få lägre halter av hormonet vasopressin, vars funktion är att minska urinmängden på natten. Och hjälper inget av de ovanstående råden kan man få behandling i form av ett hormon, Desmopressin, som liknar kroppens vasopressin. Uppsök läkare för att få mer information om denna behandling.  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Magnus Nylin 2019-06-28 23:51 (5 år sen)

  Bra information.

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-15 16:48 (5 år sen)

  Det är viktigt att konstatera om problemet har prostataförstöring som orsak. Man brukar rekommendera Alfuzosin tabletter (en om dagen), men detta kan leda till impotensproblem.

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-23 18:36 (6 år sen)

  Bra info

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-31 22:09 (6 år sen)

  behöver hjälp mot detta mvh thomas

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-26 18:56 (6 år sen)

  Bra information!

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-25 17:32 (6 år sen)

  Bra information

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-25 17:39 (6 år sen)

  Bra information

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-25 17:56 (6 år sen)

  Bra information.

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-25 17:04 (6 år sen)

  Bra information.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.