Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Behöver gå upp och kissa en gång per natt - är det normalt?”

Är det normalt att gå upp och kissa en gång per natt? Och vad ska man göra för att slippa gå upp och kissa flera gånger? Här svarar gynekologen och obstetrikern Aino Fianu på läsarnas frågor om nattkissning (nokturi).


Publicerad den: 2018-12-10

”Behöver gå upp och kissa en gång per natt - är det normalt?”
Annons

Nokturi är ett tillstånd där man vaknar en eller flera gånger under natten för att man behöver kissa. Nattkissning är besvärligt och resulterar ofta i en splittrad sömn.

Den 10 december 2018 svarade gynekologen och obstetrikern Aino Fianu Jonasson på läsarnas frågor om nokturi. Här nedan kan du läsa några av de frågor och svar som kom in. Men du kan såklart läsa alla frågor och svar, följ bara denna länk: Här svarar experten på frågor om nokturi (nattkissning) >>> 

Kissar ofta på natten, men mängden urin är liten

Läsarfråga:

Hej. Jag kissar en eller två gånger på natten men då väldigt lite. På dagen är mängden helt normal, men det känns så störigt att vakna för så lite. Är det jag som är förslappad och skulle knipövningar kunna hjälpa? Jag är 70 år och frisk i övrigt. Tack på förhand!

Annons
Annons

Aino Fianu svarar:

Tack för din fråga. Kanske dricker du små mängder på kvällen och då blir det inte så stora urinportioner på natten. Normalt är att gå upp en till två gånger och kissa nattetid. Måste du verkligen gå upp nattetid? Vaknar du av trängningar till vattenkastning eller vaknar du och tänker som så många att: ”det är nog bäst att jag går upp och kissar när jag ändå är vaken”.

Du är inte förslappad. Det bästa sättet är att försöka träna blåsan och inte gå när det tränger på och du vill gå och kissa. Knipövningar är alltid bra och stärker bäckenbottenmuskulaturen och hjälper bäst vid urinläckage vid ansträngning såsom vid hosta, nysning och fysisk aktivitet.

Med vänlig hälsning
Aino Fianu

Gå upp och kissa en gång per natt - är det onormalt?

Läsarfråga:

Hej!
Är det onormalt för en 74-årig kvinna att gå upp och kissa en gång per natt, eller blir det så för alla när man blivit äldre?

Annons
Annons

Aino Fianu svarar:

Tack för din fråga, Det är absolut inte onormalt utan helt normalt.

Med vänlig hälsning
Aino Fianu

Vad ska man göra för att slippa behöva kissa på natten?

Läsarfråga:

Hur kan man göra för att slippa behöva gå upp? Är uppe två till tre gånger per natt. Är 41 år, har en muskelsjukdom som är ärftlig, har haft cancer. Kan jag ändra på nåt för att slippa detta. Dricker inte mycket på kvällen. .

Aino Fianu svarar:

Tack för din fråga. Det första är ju att inte dricka för mycket på kvällen vilket är bra att du inte gör. Det finns ju mediciner som kanske skulle hjälpa dig men jag vet inte om du har andra mediciner som då inte passar ihop med dessa.

Det skulle vara bra om du kunde göra en urinmätningslista under två dygn, där man ser hur ofta du går och kissar, hur stora ”urinportionerna” är varje gång samt hela urinproduktionen på ett dygn. Förmodar att du har en kontinuerlig läkarkontakt som kunde remittera dig till urolog för bedömning och ev behandling.

Med vänlig hälsning
Aino Fianu

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Ladda hem urinmätningslistan här >>>

Har nattkissandet med min medicin att göra?

Läsarfråga:

Hej, jag är 76 år, kvinna, och behandlas mot högt blodtryck sedan 25 år tillbaka. Från början fick jag även vattendrivande, men nu enbart losartan 50 mg och Atenolol 50 mg 1x1.
Behöver gå upp minst 4 gånger per natt. Har det med min medicinering att göra?

Aino Fianu svarar:

Tack för din fråga. Loartan har en svag vattendrivande effekt och Atenolol verkar på hjärtat att så långsammare och med mindre kraft. Har indirekt vätskedrivande effekt. Dina mediciner borde alltså inte påverka att du går upp 4 gånger per natt för att kissa. Vaknar du av att du är kissnödig eller är det så att du vaknar ändå och tycker då att det är lika bra att jag passar på att kissa? Tänk på att inte dricka mycket på kvällen innan du går och lägger dig. Jag tycker att du ska söka på vårdcentralen och bli utredd för dina besvär.

Med vänlig hälsning
Aino Fianu

Lär dig mer om nokturi på bara några minuter

Genom att ta del av utbildningen lär du dig mer om nokturi och dess behandling samt vad du själv kan göra för att lindra besvären. Välkommen att testa dina kunskaper och dela med dig av dina erfarenheter >>>

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Qali 2020-10-5 21:25 (4 år sen)

  Hej min son är 5år och kissar ofta på natten vad kan jag hjälpa honom

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-15 02:17 (5 år sen)

  Hej Netdoktorn
  Med samband av en sytoskopi kontroll på grund av blod som jag hade när jag kissade. Fick jag direkt besvär efter behandlingen med att jag känner att jag måste tömma urinblåsan men har redan tömt den. Jag har vissa gånger fått gå kissa upp till 7 till 12 gånger per dag under natten med. Väldigt obehagligt. Jag har inte vågat gå tillbaka till doktor efteråt då jag är rädd att bli ännu mer drabbad. Vet inte riktigt vad jag skal göra. Jag har små läckage efter jag kissat max en tesked. Jag är 37 år gammal haft besväret i 5 år.

  Vad kan jag göra?

  Mvh.
  Alo

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-28 20:53 (5 år sen)

  Vaknar på natten av att det tränger på. Har fått tabletter så att numera behöver jag bara upp var tredje timma. Men om jag försöker blåsträna och vänta så kan jag inte resa mig utan att jag kissar på mig och det bara inte går att hålla emot. Många gånger hinner jag inte till toaletten . Känner mig hemsk och äcklig. Livrädd för att lukta utan. Vågar dagtid inte gå bort om jag inte vet att det finns toalett i närheten . Tyvärr är jag gammal och kommer aldrig kunna få hjälp och få tillbaka ett normalt liv. Är oerhört trött på dagarna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.