Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Flertalet MS-patienter får inte vården de har rätt till

En årlig uppföljning med magnetröntgen och besök hos neurolog. Det är vad MS-patienten har rätt till. Samtidigt är det bara en av fem patienter med multipel skleros som faktiskt erbjuds detta, visar en ny undersökning från bland annat Neuroförbundet. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-07

Annons

Varje år insjuknar omkring 1 000 personer i multipel skleros, MS. Symtombilden är ofta komplex och i början märker många knappt av något alls. Besvären är då ofta måttliga och övergående. Det gör att sjukdomen inte sällan förbises av patienten och primärvårdsläkaren och neurolog kopplas inte in.

 Det är svårt att få diagnos i rätt tid vilket är olyckligt då en månad kan vara avgörande för prognosen, säger Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet.

Hon lyfter vikten av att alltid remittera patienten till neurolog om diagnosen misstänks.

Annons
Annons

Få MS-patienter följs upp som de ska

Enligt en undersökning bland MS-patienter från Neuroförbundet har det visat sig att många inte följs upp enligt de nationella riktlinjerna där det tydligt framgår att patienter med MS har rätt till årlig uppföljning med magnetröntgen. Men av de tillfrågade var det endast en av fem som hade erbjudits denna uppföljning.

 MS-vården är bra när den finns att tillgå men verksamheterna har svårt med uppföljning, säger Lise Lidbäck.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Olleboule 2020-09-18 11:18 (4 år sen)

  Någonform av röntgen har jag ej känt av då jag regelbundet genomför undersökning med magnetkamera. Ganska vanligt att man säker magnetröntgen tråkigt att er artikel skall innehålla detta felaktiga begrepp, klantigt tycker jag

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-23 13:51 (6 år sen)

  Ja det stämmer, jag får en kallelse var tredje år nått, MR ingår då inte, det var jätte länge sen, man får diagnosen sen släpper de en, jag fick den tom kastad i ansiktet! KS neurologmottagning i Stockholm!!! Kostar väl för mycket i sparandets tiden! Fy!

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-7 00:53 (6 år sen)

  Överlag så är det dåligt med uppföljning på Neurologen, min dotter fick epilepsi och skulle kollas varje år. Gissar på att det är 7 år sedan hon var på besök. Själv har jag massor med hjärnaneurysmer som skulle kollas varje år, läste i journalen att dom bestämde sig att patienten inte behöver någon uppföljning. Tur har jag väl haft under dom 9 år sen dom upptäcktes, såvida inte mina kollapser och minnesluckor samt synförändringar beror på att någon av dessa växer.

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-31 09:57 (6 år sen)

  Var nyligen med min sambo på besök hos neurolog och ville att han skulle få en ny rönken men nekades för att det inte behövdes primär progressiv MS är långsam. Skickad till vårdcentral men vet ej varför?

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-6 07:38 (6 år sen)

  Jobbar sedan 11 år tillbaka hos en brukare med progressiv MS. Vi kämpar hela tiden med vården för att han ska få den hjälp som behövs. Brukaren har aldrig blivit erbjuden någon magnetröntgen eller kontakt med neurolog på de 11 år jag varit där. Nu har vi skrivit en egenremiss. Att brukaren tillhör vanlig vårdcentral är heller inte helt lätt när det tillstöter olika komplikationer och vi hela tiden träffar stafetter. Min erfarenhet är att MS patienter får dåligt stöd!

 • Avatar Tidigare användare 2017-07-8 15:46 (7 år sen)

  Det är jobbigt att hela tiden behöva ringa och påminna att man lever och ha medicin!

 • Avatar Tidigare användare 2017-07-7 16:07 (7 år sen)

  Tack Lise Lidbäck för ditt engagemang.
  Kram
  Helena Schön


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.