Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Prostatabesvär i 30 års tid

I ungefär 30 års tid har Mats Engström haft problem med prostatan. En tid som har inneburit en del besvär med många toalettbesök och stundtals väldiga smärtor.
Annons

– Jag har haft problem med prostatan sedan jag var i 20 årsåldern. Till en början fick jag diagnosen prostatit som stundom gjorde fruktansvärt ont. Jag brukar beskriva känslan som att man sitter gränsle över ett järnrör utan att man får hålla i sig, det kanske ger en beskrivande bild av hur det kan kännas, berättar Mats Engström för Netdoktor.

I dag är Mats Engström 50 år och har alltså haft prostatarelaterade problem i ungefär 30 år. Han berättar att han hade betydligt mer ont i yngre dar än vad han har nu. Sista tiden har han främst haft påtagliga vattenkastningsbesvär och får springa på toaletten ungefär en gång i timmen. Detta har föranlett att han än en gång besökt läkare för sina problem och denna gång har han fått diagnosen BPH, det vill säga godartad prostataförstoring.&nbsp
– För ungefär tre månader sedan besökte jag läkaren och då upptäckte man att min prostata är väldigt stor. Normalt ska den vara ungefär som en valnöt, men enligt läkaren var min som en liten knytnäve vilket alltså är en ganska stor skillnad från hur det bör vara. Men visst var det skönt och få veta att det inte var något allvarligare som jag kunde dö av, så det var glädjande även om min nuvarande situation bara blir värre och värre.&nbsp

Annons
Annons

Nästa steg i processen är att få träffa en urolog och försöka komma fram till någon behandlingsmetod som Mats Engström känner sig tillfreds med. Hittills har han dock inte varit helt bekväm med att ta de mediciner han har fått utskrivet.
– Jag vill inte gärna proppa i mig mediciner som dessutom kan ge en massa olika biverkningar. Men det finns andra behandlingsmetoder som jag hoppas kan hjälpa mig här framöver.

Den mest klassiska behandlingsmetoden vid BPH har varit att operera bort förträngningen genom en så kallad hyvling eller TURP (den lilla operationen). Båda metoderna är dock förenade med vissa komplikationsrisker och stora kostnader. För ungefär 20 år sedan gick Mats Engström hos en urolog som då föreslog värmebehandling, som förstör vävnaden och minskar prostatan.
– Vid denna tid var jag omkring 30 år gammal och då var jag inte villig att prova på värmebehandling då det fanns en risk att jag kunde bli steril, och den risken var jag inte riktigt villig att ta.&nbsp&nbsp&nbsp

Rent privat anser inte Mats att hans prostatabesvär har ställt till det i någon större mån. Han har fru och ett barn och beskriver sig som en glad och positiv person. Men det han upplever som jobbigast är det ständiga rännandet till toaletten.
– Jag sover aldrig en hel natt utan behöver alltid stiga upp någon gång för att pinka. Och det är klart att det inte är någon drömsituation.

Ungefär hälften av alla män i 60-årsåldern drabbas av BPH men trots detta pratas det inte särskilt mycket om sjukdomen.
– Tyvärr är det ett väldigt tabubelagt ämne och killar/män pratar i princip aldrig med varandra om sånt här. Hur många karlar pratar till exempel med varandra om att de är impotenta trots att det är relativt vanligt? Det gör man inte för då klassas man konstigt nog inte som man. Personligen skäms jag dock inte över min sjukdom, utan det handlar om taskiga anlag som jag inte kan göra någonting åt. Jag tycker inte att det är mycket skämmigare än att jag till exempel skulle bryta benet. Däremot är det ju inte så att jag ställer mig på torget och skriker, men jag har aldrig haft något problem att prata om det. Det finns världsligare saker som tynger mig mer än detta.&nbsp

Annons
Annons

– Man får försöka sätta sina egna problem i perspektiv till annat. Visst tycker jag att det är jobbigt och besvärligt stundtals men samtidigt är jag betydligt lyckligare lottad än många andra.

Hur ser du på framtiden?
– Jag ser just på framtiden och rent behandlingsmässigt har jag goda förhoppningar för dagens värmebehandling som jag hoppas ska hjälpa mig så att jag slipper detta ständiga pinkandet, avslutar Mats Engström.&nbsp

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Jojo 2021-02-6 18:53 (3 år sen)

    Hur blev du av med smärtan.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.