Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Operation minskade Karls prostatabesvär

Ungefär varannan man i Sverige som passerat 70 år har besvär av sin prostataförstoring. 75-åriga Karl Johansson i Torshälla vet hur det är att leva med detta problem och genomgick därför en operation för att förminska den.
Annons

Det var i början på seklet som Karl Johansson fick veta att han har BPH, det vill säga godartad prostataförstoring. Och det uppmärksammades i samband som han genomgick en annan operation.
– I början på år 2000 så opererade jag bort en lunga, på grund av cancer, och under röntgen kunde läkarna se att jag hade en så kallad droppande njure. Till en början misstänkte man att det rörde sig om cancer så det togs en massa prover för att se om jag hade cancer i underlivet. Men efter att ha genomgått en del undersökningar med några månaders mellanrum kunde läkarna konstatera att det inte var cancer jag hade, utan det var prostatan som var förstorad, berättar Karl Johansson för Netdoktor.

Det är inte ovanligt med förstoring av prostatakörteln hos män när de blir äldre. Vanligtvis kommer de första symtomen vid 60-årsåldern, men i vissa fall kan de komma redan i 40-50-årsåldern. Många män upplever i princip inga eller endast mycket små besvär vid BPH, medan vissa andra får stora besvär och upplever situationen som väldigt jobbig. För Karl Johansson kom de första symtomen för drygt fem år sedan.
– Jag fick allt större problem med att pinka och det var stundtals jobbigt och tog lite ont. Så när jag fick diagnosen att jag hade BPH och då läkarna ansåg att man skulle ”bränna bort” en del av prostatan, det vill säga förånga bort vävnaden istället för att skära bort den tyckte jag bara att det var skönt.&nbspOch sedan dess har besvären helt klart minskat,&nbspsäger Karl Johansson.

Annons
Annons

I januari i år genomgick Karl en annan operation då han fick nya kranskärl i hjärtat, så han är ganska van vid att genomgå operationer men han beskriver sig ändå som en glad och positiv 75-åring.
– Det är mest full fart hela tiden. Det känns lite som att läkarna har skurit i mig både kors och tvärs men jag har aldrig fått några komplikationer eller haft några större besvär. Jag har heller aldrig känt att jag haft särskilt ont, så jag är lyckligt lottad antar jag.

Sedan ungefär tio år tillbaka är Karl Johansson änkling men har två barn varav den yngsta är 45 år. Karl berättar att han gillar att aktivera sig och har många olika intressen som håller han sysselsatt.
– Jag är med i Pensionärernas Riksorganisation där vi ibland sjunger, vilket jag gillar. Sen har jag gått någon matlagningskurs, för matlagning har jag så länge jag kan minnas varit intresserad av. Dessutom gillar jag dansbandsmusik. Jag har alltid dansat mycket men på sista tiden har det tyvärr inte blivit så mycket, vilket delvis beror på åldern och minskad ork.

Karl Johansson är vid gott mod och försöker ta dagarna an, det enda som han nu tycker är lite jobbigt är den diabetes han tampats med sedan 60-årsålder. I övrigt beskriver han framtiden som ett oskrivet blad.
– Det finns inte så mycket att säga om framtiden, utan det gäller väl bara att ”hänga med”, avslutar Karl Johansson.

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Jan 2021-04-7 17:01 (3 år sen)

    Finns någon modern utrustning som ersätter den gamla typen med en boll i pungen mot urinläckage? Vart vänder man sig för att få hjälp?
    Tack för intressant läsning!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons