Nyhet | Mage & tarm

Förebyggande protein mot bukfetma

Nytt fynd visar att bristen på ett visst protein i magtarmkanalen kan leda till både inflammation och bukfetma.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-21
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I en studie från Sahlgrenska akademin har forskare ringat in den nyckelroll som det bakteriebindande proteinet ZG16 spelar för att skydda kroppen mot tarmbakterier. Bakterier som slinker igenom från tarmen ledde till inflammation, så som ulcerös kolit, samt ökad fettansamling i buken hos de möss som saknade proteinet.

– Förhoppningen finns att man i förlängningen kan tillföra proteinet och på så sätt förstärka skyddet mot bakterer hos patienter som har en defekt barriär, säger Joakim Bergström, disputerad forskare på Sahlgrenska akademin.

Upptäckten ger ännu en pusselbit till bilden av hur människor påverkas av de stora mängder tarmbakterier vi bär omkring på.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu