Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Trippelterapi verkar förbättra lungfunktionen vid kol

En ny randomiserad studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Lancet, ger stöd för att kol-patienter bör behandlas med trippelterapi som inkluderar tre läkemedel.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-14

Annons

Behandlingsformen som går ut på trippelterapi förbättrar luftflödet hos patienter med svåra former av sjukdomen. Det visar en av de första långtidsuppföljningarna på området kol och stärker därmed tidigare forskning.

Studien omfattade 1 398 patienter från 14 länder som lottades till att få trippelterapin eller en kombinerad terapi. Efter 26 veckor hade patienterna på trippelbehandlingen en förbättrad FEV1, det vill säga volymen luft patienten blåser ut den första sekunden.

Annons
Annons

Samtidigt fann inte forskarna någon signifikant skillnad i antal fall av dyspné, andnöd, mellan behandlingsgrupperna. Något som var en av studiens primärparametrar och det krävs fortsatta studier för att kunna bevisa om trippelterapier är bättre än kombinationsterapier vid svåra former av kol.

Läs även: Så här använder du din inhalator rätt - en manual för dig som använder inhalator.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2017-03-20 21:21 (7 år sen)

    Hej, min make har svår kol med andnöd vid ex att bara gå upp från stolen. Han medicineras med AeroBeck på morgonen och kvällen, och ultibro 85 mikrogram på morgonen. Vid behöv tar han ventolin. Min fråga: ingår dessa mediciner i TRIPPELTERAPI? Finns det något som är bättre en det min make tar?
    Tacksam för svar
    Med hälsningar
    orolig hustru


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.