Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | KOL

Rök från vattenpipa upplevs inte som farlig


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-26

Annons

Hittills genomförda studier om rök från vattenpipa visar att den innehåller samma typ av skadliga ämnen och partiklar som cigarettrök, och kan därmed ge samma hälsorisker. Jämfört med cigarrettrökning bildas också en större mängd rök. Det visar den första svenska kunskapsöversikten om hälsoeffekter kopplat till vattenpipa, skriver Statens Folkhälsoinstitut.

Det finns belägg från internationell forskning för att sjukdomar som är välkända följder av cigarettrökning, till exempel lungcancer, KOL och hjärt-kärlsjukdomar, också kan orsakas av vattenpipsrökning. Det behövs dock mer forskning på området, bland annat om hur skadlig den passiva röken är och forskning om vattenpipsrökning i svenska förhållanden.

– En gammal myt är att vattnet filtrerar bort farliga ämnen. Den stämmer inte, utan många ämnen och partiklar inhaleras av den som röker vattenpipa. Myterna riskerar att skapa en tillåtande attityd till rökning av vattenpipa, menar Natasha Anderberg som skrivit kunskapsöversikten på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut.

– Smaktillsatser gör att tobaken upplevs som mindre farlig vilket den inte är, de kamouflerar istället obehagliga ämnen och lukter i tobaksröken, tillägger Natasha Anderberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.