Blodprov kan ge avgörande information vid KOL

Forskare vid Umeå universitet har upptäckt vissa enzymer i kroppen som kan bryta ned lungvävnad och orsaka eller förvärra kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. I blodprov kunde man se att koncentrationen av enzymerna var högre hos dessa patienter. Fyndet ger nya möjligheter att utvärdera symtom och prognos vid sjukdomen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-05
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Lungsjukdom KOL
Annons

– Fortfarande är KOL en underdiagnostiserad sjukdom som många bär på utan att veta om det. Tidig upptäckt och behandling ger en bättre prognos och därför är det värdefullt att hitta fler sätt att utvärdera sjukdomen, säger Robert Linder, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

I sin avhandling har han studerat två enzymer i blodet, samt den hämmare som motverkar enzymernas effekter, för att ta reda på hur dessa samspelar vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.

LÄS MER: KOL - kroniskt obstruktiv lungsjukdom

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

“Spelar en roll för utvecklingen av KOL”

Avhandlingen är baserad på undersökningar av personer som deltagit i de så kallade Olin-studierna i Norrbottens län. Dessa studier har pågått sedan 1985 och omfattar över 60 000 deltagare.

Annons
Annons

Det visade sig att koncentrationen av enzymet MMP-9, som utsöndras av celler i kroppens immunförsvar, var högre hos patienter med KOL än hos dem i kontrollgruppen. Även andelen av enzymet i förhållande till hämmaren TIMP-1 kunde kopplas till sämre lungfunktion. De personer med högst nivåer var överrepresenterade bland dem som hade avlidit i sjukdomen under en femårig observationsperiod.

– Resultaten talar för att enzymerna, som är möjliga att utvärdera i blodprov, spelar en roll för utvecklingen av KOL samt för symtom och prognos vid sjukdomen, säger Robert Linder.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

  Källor

 • Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/enzymer-i-blodet-har-betydelse-for-kol_6988753/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-10-6 15:29 (3 år sen)

  Vad har man för behandling för kol
  Har rökt men det ör 40 år sedan
  Är andningspåverkad efter 9 hål i golf
  Mvh Gunilla