Fråga Doktorn

Fråga   Lungor & luftvägar

Fråga: Kan mina andningsproblem bero på något annat än astma?

Hej. Jag är 18 år, kvinna, 165 cm och väger 56 kilo. Förra veckan i samband med att skolan började igen så började även mina vanliga halsproblem (min röst blir knarrig, jag får ont av att prata/sjunga mycket och vita illaluktande ploppar kommer ut ur munväggen). Det har jag kollat upp hos doktorn, och de sa att det berodde på torra slemhinnor och lite knas med stämbanden. Inget allvarigt sa de, och jag ska snart börja hos en logoped för att lära mig andas rätt o.s.v. Men nytt för denna termin var andningsproblemen som uppstod i samma veva. Det känns som ett tryck över bröstet, och det är jobbit att andas, speciellt jobbigt att få ut all luft innan nästa inandning. Jag besökte husläkaren igår och han tyckte inte det verkade så allvarligt, men han skrev ut oxis turbuhaler 4,5 mikrog. Den hjälper ganska bra en halvtimma/en timma, sedan är det likadant igen. Ibland hjälper den nästan inte alls. Min fråga är kan mina andningsproblem bero på något annat än astma? Kanske t.o.m. ha något samband med att mina slemhinnor i halsen samt stämbanden blir torra på vår skola bland andra ställen? Har man rätt att få kolla upp vilken eventuell allergi problemen beror på?

Svar:

Hej!
Du undrar om dina nytillkomna andningsproblem kan vara något annat än astma. Jag håller med om att astma är en tänkbar orsak till dina besvär. Men det finns även andra möjliga orsaker. Och då dina andningsbesvär pågått endast under kort tid så kan det kanske vara något övergående. Helt klart är att dina andningsbesvär bör få en klar diagnos.

Vid misstanke om astma rekommenderas, i vårt land liksom internationellt, mätning av lungfunktionen med spirometer för att bekräfta eller avföra misstankarna. Syftet är att se om lungfunktionen är nedsatt pga försvårat luftflöde i luftrören. Om lungfunktionen är nedsatt brukar man ofta göra en efterföljande mätning efter det att patienten andats in en luftrörsvidgande astmamedicin. Om lungfunktionen då förbättras så talar det för att astma föreligger, dvs luftrören var vid första mätningen försnävrade av en luftrörssammandragning som hävdes av medicinen.

Även om lungfunktionen initialt är normal så kan det vara bra att göra en ny mätning efter inhalation av astmamedicin. Visar det sig då att lungfunktionen ökar påtagligt (fastän det sker inom det normal området) så talar även det för att astma kan föreligga.

En annan möjighet att påvisa de varierande lungfunktionsförändringar som kännetecknar astma är att patienten själv mäter sin lungfunktion regelbundet under några veckors tid. Det brukar då göras med en förenklad mätare, sk PEF-mätare. Medan lungfunktionen vid normala luftrör endast förändras lite från morgon till kväll och mellan dagar så brukar lungfunktionen variera betydligt mer vid astma. Det är möjligt att du redan gjort sådana undersökningar men jag kan inte se det av ditt brev. Om resultaten av dessa tester skulle vara normala så talar det rätt starkt mot astma. Men om andningsbesvären skulle fortsätta och misstankarna om astma bestå så finns det även andra test för att säkra diagnosen astma. Dessa undersökningar brukar utföras vid allergi- eller lungmedicinska mottagningar.

Om en patient, och särskilt en ung patient, får diagnosen astma så är rekommendationen i svensk sjukvård att det bör göras en allergiutredning för att se om astman är av allergisk eller icke-allergisk typ. Om andningsbesvären beror på något annat än astma brukar behovet av allergiutredning bedömas från fall till fall.

Med vänlig hälsning Gunnar Bylin, överläkare och allergispecialist


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
fukt och mögel i byggnader,

2019-03-25 | 14:09

av Åslög Dahl

Varför blir 2019 värsta pollensäsongen på många år?

2019-03-28 | 12:46

av Åslög Dahl

Kan även riktigt små barn, spädbarn vara allergiska mot pollen?

2019-03-29 | 13:06

av Åslög Dahl

Nektarier

2019-03-27 | 15:35

av Åslög Dahl

Hur vet man om det blir mycket pollen?

2019-03-27 | 10:42

av Åslög Dahl

Hur vet tar man reda på vilken typ av pollen man är allergisk mot?

2019-03-21 | 16:25

av Åslög Dahl

Kan pollenallergi komma även i vuxen ålder och kan den växa bort?

2019-03-28 | 12:50

av Åslög Dahl

Astma, matallergi och pollenallergi?

2019-03-28 | 12:51

av Åslög Dahl

Trötthet

2019-03-24 | 08:41

av Åslög Dahl

När börjar pollensäsongen?

2019-03-28 | 12:48

av Åslög Dahl

Vad är dina bästa tips mot pollen-allergi?

2019-03-29 | 11:00

av Åslög Dahl

Har pollenallergi blivit vanligare?

2019-03-29 | 12:37

av Åslög Dahl

Trött av Aerius mot pollenallergi

2015-03-23 | 10:20

av Karin Strandberg

Hudallergi och pollenallergi

2015-03-21 | 16:46

av Karin Strandberg

Vaccin mot allergi

2015-03-23 | 09:36

av Karin Strandberg


Annons
Annons
Annons