Candida-infektion (svamp)

En av de vanligaste förekommande svampinfektionerna i huden är candida-infektion (candidos). Genital candida är vanligt hos kvinnor i fertil ålder och minst 75 procent drabbas någon gång av en symtomgivande infektion.


Publicerad den: 2013-12-27
Författare: Ada Girinta, Överläkare Hudkliniken Karolinska universitetssjukhuset, Hudkliniken, Karolinska universitetssjukhuset

Annons

Svampinfektioner i hud och slemhinnor orsakade av olika arter av Candida kan förekomma hos personer med såväl sänkt som intakt immunförsvar – i motsats till systemisk (i motsats till lokal) candidiasis som endast ses hos allvarligt immunförsvagade patienter.

Lokala candidos har god prognos (systemiska infektioner med Candida är däremot förknippade med hög sjuklighet och dödlighet).

Orsaker till candidainfektion

Candidos orsakas i de flesta fall av Candida albicans, som är en jästsvamp. Candida albicans förekommer normalt i bakteriefloran i munhålan och mag-tarmkanalen, men vid exempelvis sänkt immunförsvar eller rubbningar i bakteriefloran kan svampen sprida sig snabbt och ge besvär.

Om infektion uppstår brukar den vara lokaliserad till munnen och som svampinfektion i underlivet. Andra lokalisationer är hudveck (under bröstet till exempel) eller nagelband. Yttre faktorer som ökar risken för svampinfektion är hög temperatur och hög luftfuktighet. Nedsatt immunförsvar, graviditet, ändringar i hudens pH-värde samt diabetes typ 2 bidrar också till ökad risk för infektioner. En annan riskfaktor är behandling med antibiotika och läkemedel som ”trycker ner” immunförsvaret.

Annons
Annons

Symtom på candida / svampinfektion

Vid Candidainfektioner är det vanligt med vita beläggningar och rodnade slemhinnor samt klåda eller sveda i underlivet. Infektionerna kan vara helt symtomfria, men ofta har man smärta eller brännande känsla i tungan, svårt att svälja samt tjocka, vitaktiga fläckar på munslemhinnan.

I underlivet kan man ha så kallad vulvovaginal candida (VVC), med rodnad i slidan och på blygdläpparna samt tjocka, vitaktiga flytningar (”kesoliknande”), men normal livmoderhals vid undersökning. Hos män finns Candida balanitis, med klåda på penisen samt vitaktiga fläckar på ollonet.

Diagnos och undersökning

I flesta fall räcker det med klinisk undersökning. I oklara fall eller fall som inte har svarat på tidigare behandling med antisvampmedel tas svampprov. Alternativt kan man göra en mikroskopisk undersökning.

Behandling av candida

Behandlingen kan vara lokal (salva/kräm) eller systemisk (tablett). I flesta fall räcker med lokal behandling men i visa fall behöver man sätta in systemisk behandling för att uppnå ett bra resultat. Behandlingen tar mellan en vecka upp till sju månader beroende på var infektionen sitter.

Annons
Annons

Det finns i stor sett två läkemedelsgrupper man kan använda:

  • Azoler (schampo, tabletter, kräm), till exempel ketokonazol (Fungoral®), klotrimazol (canesten®), itrakonazol, ekonazol (Pevaryl®) flukonazol (Diflucan®)
  • Antibiotika (nystatin).

Särskilda och/eller förebyggande råd för att undvika svamp

Undvik att äta antibiotika i onödan. Om du har diabetes försök att hålla blodsockret på en bra nivå. Om du har underlivsbesvär tänk på att pH-värdet i huden har betydelse, använd mjölksyrapreparat (Lactal® till exempel). Använd inte tajta byxor och ha bomullskläder (som ”andas”) så mycket det går. Tvätta underkläderna i minst 60 grader för att bli av med svampen. P-piller kan ibland bidra till att infektionen återkommer. Svampinfektioner kan återkomma flera gånger i livet.


Annons
Annons
Annons