Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Infektion

Svampinfektion i slidan

Symtom vid svampinfektion i slidan är sveda och klåda i slidan, runt slidöppningen och på blygdläpparna. Ofta förekommer en tjock, vit kesoliknande flytning.


Uppdaterad den: 2022-12-08

Annons

Vad är svampinfektion i slidan?

Svampinfektion (candidavaginit) i slidan orsakas av jästsvamp, oftast svampen Candida albicans. Besvären består av sveda och klåda i slidan, runt slidöppningen och på blygdläpparna. Ofta finns en tjock, vit kesoliknande flytning. Många patienter upplever smärta och ömhet vid samlag.

Svampinfektion i slidan är ett vanligt tillstånd.

Annons
Annons

Orsak

Hos många kvinnor finns svampen i slidan utan att ge besvär. Samlag kan genom nötning göra att svampen växer till och ger symtom.

Hormonella faktorer spelar också in. Man får lättare svampinfektion under graviditet och strax innan mens.

Antibiotikabehandling kan utlösa svampinfektion, eftersom antibiotika hämmar bakterierna som normalt lever tillsammans med små svampmängder i slidan. När bakterierna dödas får svampen övertaget och kan föröka sig fritt. Även behandling med kortison eller läkemedel som dämpar immunförsvaret kan ge svamp i slidan.

Diagnos

De typiska symtomen med vita, luktfria flytningar och klåda eller sveda i slidan gör att svampinfektion kan misstänkas. I samband med gynekologisk undersökning kan svampen upptäckas med hjälp av mikroskop. Det går också att påvisa svampen med hjälp av en odling, om det skulle behövas.

Annons
Annons

Behandling

Det finns olika sorters läkemedel som dödar svampen. Vanligtvis ges detta i form av vagitorium i slidan i en till tre dagar och vid behov som kräm på blygdläpparna och runt slidöppningen. Dessa svampmedel är receptfria – man ska följa instruktionerna på bipacksedeln för det preparat som används. Man ska inte behandla sig själv mer än två gånger under en sexmånadersperiod utan att man undersökts av läkare eftersom det är viktigt att utesluta andra diagnoser.

För den som av någon anledning inte vill eller kan genomföra lokalbehandling finns receptbelagda tabletter, flukonazol, som vanligtvis doseras som engångsdos. 

Vid täta återfall kan det vara aktuellt med behandling under lång tid med en tablett flukonazol i veckan under sex veckor eller mer. Behandling i mer än sex månader rekommenderas inte. 

Behandling av partner krävs bara om partnern själv har besvär.

Samlag ska undvikas när man har svampinfektion, eftersom det kan öka besvären. Man ska också undvika att tvätta underlivet med tvål eller vatten, utan istället använda olja. Det minskar klådan och förhindrar uttorkning. Olika intimoljor finns på apotek.

Prognos

Prognosen är god och sjukdomen är helt ofarlig. Man blir ofta bra utan behandling. Vid behandling hjälper en svampkur nästan alltid. Återfall kan dock vara ett stort problem.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.