Nyhet | PMS

Svår PMS påverkar det dagliga livet


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-09-16
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

80 procent av alla fertila kvinnor lider av PMS, premenstruella besvär. För många av kvinnorna är problemen rätt små, men andra har så svåra besvär att de får depression och ångest och blir aggressiva.

Birgitta Segerbladh, överläkare på mödrahälsovården i Uppsala har disputerat med en avhandling om svår PMS.

– För den stora majoriteten så är det mycket fysiska symtom som många kvinnor kan känna av och kanske lite lättare nedstämdhet, och ibland lite mer labil i humöret. Det är väl de lite mer vanliga symtomen. Medan det finns en grupp som blir extremt påverkade, det kanske är runt 3-5 procent kvinnor i fertil ålder som får riktigt svår påverkan dagligen.  

Svåra PMS besvär kan påverka det dagliga livet. Att man känner att man inte fungerar som vanligt och på grund av nedstämdhet inte orkar ta tag i saker. Även relationer till familj, arbetskamrater och vänner kan vara klart påverkade cirka 10 dagar innan menstruation.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu