Nyhet | PMS

Nya rön om svår PMS


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-12-15
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

De flesta kvinnor i fertil ålder känner av sin menscykel i form av besvär som svullen mage, ömma bröst och humörsvängningar. Men vissa kvinnor lider mer än andra. Mellan 20 till 30 procent av alla kvinnor i fertil ålder har PMS-besvär och 3-5 procent av dessa har den svårare formen (PMDS) - så svår att den påverkar det dagliga livet.

Nu har Umeåforskaren Erika Timby har nu en förklaring på spåren till varför kvinnor lider så olika av PMS-besvär. Hon har undersökt den grupp kvinnor som lider av svår PMS, så kallad PMDS. Detta genom att se hur de påverkas av ett visst hormon som heter allopregnanolon. Allopregnanolon är en nedbrytningsprodukt av det kvinnliga könshormonet progesteron.

Det visade sig att de kvinnor som lider av svår PMS var extra känsliga mot hormonet innan mens, och mindre känsliga efter. Erika Timby menar att det kan finnas en koppling mellan signalsystemet och svår PMS.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Vi tror att signalsystemet fungerar annorlunda hos kvinnor som lider av svåra PMS-besvär. Systemet reagerar annorlunda på allopregnalon jämfört med hos andra kvinnor. 

Många kvinnor tar idag antidepressiva mediciner mot de här problemen. Erika Timby hoppas att hennes resultat i slutändan kan leda till att man utvecklar en annan sorts mediciner mot svåra PMS-besvär.

– Min forskning är på grundnivå, och försöker förstå vad som ligger bakom svår PMS. Men det är klart att det vore spännande om man i framtiden kunde rikta in läkemedel på det signalsystem som jag har undersökt, säger Erika Timby.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu