Intervju | PMS

Två dagar varje månad blir Emilia ett PMS-monster

Värk i mage, ömma bröst, trött, irriterad, koncentrationssvårigheter och vill helst bli lämnad ifred. Är det symtom du känner igen? Det tillhör i alla fall 26-åriga Emilias normala PMS-tillstånd.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-10-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Jag kan verkligen inte hantera människor runt omkring mig två dagar varje månad, säger hon och skrattar. Det är bisarrt när man tänker efter, så är jag ju vanligtvis inte, fortsätter hon. 

Men Emilia är inte ensam. Mellan 20-30 procent av alla kvinnor i fertil ålder har PMS-besvär och ungefär 3-5 procent av dessa har så pass svåra besvär att det påverkar deras liv dagligen.

För Emilias del handlar det om två, stundtals, jobbiga dagar strax innan menstruation. Och det är samma fysiska och psykiska symtom varje månad. Hon får i regel extrema smärtor i benen, obehaglig känsla i magen, ett humör som sviktar, koncentrationssvårigheter, trötthet och svårt att hantera folk runt omkring henne.

– Sedan jag var 16 år har jag haft jobbiga PMS-besvär men jag har egentligen aldrig tänkt ”jag lider av PMS” eftersom att jag haft det så länge jag kan minnas, men det är en obeskrivlig smärta som tränger in, ungefär som att gå runt med ständig muskelvärk som vägrar försvinna.

Hon å ena sidan skrattar för att å andra sidan seriöst berätta vad som händer med henne strax innan menstruation. Emilia beskriver stunder då hon bara vill krypa in i skinnet på sig själv eller lägga sig på golvet – för det tror hon hjälper – eller stunder då hon ständigt måste hålla sig sysselsatt och i rörelse för att sätta fokus på något annat. 

– Det är knäppt egentligen hur man funkar nu när jag tänker efter. Här sitter jag och skrattar åt saker jag gör när jag känner av symtomen. Men när jag väl är där så är det inte alls lika roligt. Då är det en ständig kamp att bli kvitt allt man känner.  

Har dina besvär utvecklats åt något håll?
– Nej det har varken blivit bättre eller värre. Jag tror snarare att jag har blivit bättre på att hantera smärtorna, jag har ju hittat mina ”knep” så att säga. Och visst jag förstår nu att det låter lite galet att jag lägger mig raklång på golvet men faktum är att jag också förebygger smärtorna med värktabletter.

I två dagar knaprar hon värktabletter i förebyggande syfte.

– Skulle jag inte göra det så tappar jag fokus och kan knappt jobba eller utföra något vettigt. Jag har full kontroll på smärtorna och på att ”förhindra” dem. Redan tio dagar innan min mens känner jag att jag börjar närma mig två fruktansvärda dagar och även om jag redan då känner vibbarna av vad som komma ska så är det inget jag störs eller lider av.

Men det som gör Emilia glad är varje gång hon inser att hon överlevt besvären. Detta helt beroende på hur pass bra hon varit på att ”förebygga” dem som hon själv uttrycker det.   

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons