Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | PMS |

Två dagar varje månad blir Emilia ett PMS-monster

Värk i mage, ömma bröst, trött, irriterad, koncentrationssvårigheter och vill helst bli lämnad ifred. Är det symtom du känner igen? Det tillhör i alla fall 26-åriga Emilias normala PMS-tillstånd.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-10-21

Annons

– Jag kan verkligen inte hantera människor runt omkring mig två dagar varje månad, säger hon och skrattar. Det är bisarrt när man tänker efter, så är jag ju vanligtvis inte, fortsätter hon. 

Men Emilia är inte ensam. Mellan 20-30 procent av alla kvinnor i fertil ålder har PMS-besvär och ungefär 3-5 procent av dessa har så pass svåra besvär att det påverkar deras liv dagligen.

För Emilias del handlar det om två, stundtals, jobbiga dagar strax innan menstruation. Och det är samma fysiska och psykiska symtom varje månad. Hon får i regel extrema smärtor i benen, obehaglig känsla i magen, ett humör som sviktar, koncentrationssvårigheter, trötthet och svårt att hantera folk runt omkring henne.

– Sedan jag var 16 år har jag haft jobbiga PMS-besvär men jag har egentligen aldrig tänkt ”jag lider av PMS” eftersom att jag haft det så länge jag kan minnas, men det är en obeskrivlig smärta som tränger in, ungefär som att gå runt med ständig muskelvärk som vägrar försvinna.

Hon å ena sidan skrattar för att å andra sidan seriöst berätta vad som händer med henne strax innan menstruation. Emilia beskriver stunder då hon bara vill krypa in i skinnet på sig själv eller lägga sig på golvet – för det tror hon hjälper – eller stunder då hon ständigt måste hålla sig sysselsatt och i rörelse för att sätta fokus på något annat. 

– Det är knäppt egentligen hur man funkar nu när jag tänker efter. Här sitter jag och skrattar åt saker jag gör när jag känner av symtomen. Men när jag väl är där så är det inte alls lika roligt. Då är det en ständig kamp att bli kvitt allt man känner.  

Har dina besvär utvecklats åt något håll?
– Nej det har varken blivit bättre eller värre. Jag tror snarare att jag har blivit bättre på att hantera smärtorna, jag har ju hittat mina ”knep” så att säga. Och visst jag förstår nu att det låter lite galet att jag lägger mig raklång på golvet men faktum är att jag också förebygger smärtorna med värktabletter.

I två dagar knaprar hon värktabletter i förebyggande syfte.

– Skulle jag inte göra det så tappar jag fokus och kan knappt jobba eller utföra något vettigt. Jag har full kontroll på smärtorna och på att ”förhindra” dem. Redan tio dagar innan min mens känner jag att jag börjar närma mig två fruktansvärda dagar och även om jag redan då känner vibbarna av vad som komma ska så är det inget jag störs eller lider av.

Men det som gör Emilia glad är varje gång hon inser att hon överlevt besvären. Detta helt beroende på hur pass bra hon varit på att ”förebygga” dem som hon själv uttrycker det.   

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-9 11:05 (9 år sen)

    Well, my co-worker didn't get a lawyer to get dirocve. She just walked to the court house and got the form and filled it out with her husband. They made the agreement on their own. If you pay for a lawyer, 90% of the case that the lawyer will settle with the other side of lawyer first because they go to court anyway. It's all about the settlement. Getting a lawyer is just to make sure that the other side is not or minimize the chance of getting rib off. BUT, my step mother-in-law got robbed by her exspouse anyway even they both had a lawyer. It's because her exspouse hide lots of money in cash and some other oversea stocks and houses that he never disclosed it during dirocve. YOU SEE.References :


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons