Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många kvinnor reflekterar inte över sin menscykel

De flesta kvinnor i fertil ålder känner av sin menscykel – men många varken reflekterar eller lider av den. Men mellan 20 till 30 procent av alla kvinnor i fertil ålder har PMS-besvär och 3-5 procent av dessa har den svårare formen (PMDS) - så svår att den påverkar det dagliga livet.

Publicerad den: 2011-10-21

Annons

Birgitta Segebladh, överläkare vid kvinnokliniken och på mödravårdsenheten i Uppsala disputerade på en avhandling om svår PMS. 

– För den stora majoriteten av kvinnorna är de vanligaste besvären fysiska. Det kan vara att de känner svullnad i mage, ömma bröst, sömnbesvär och ökad aptit, eller att de är särskilt sugna på socker. Många kvinnor får också muskelvärk, ledvärk eller huvudvärk upp till tio dagar innan mens, säger Birgitta Segebladh.

Sedan finns det de kvinnor som blir extremt påverkade dagligen och de utgör cirka 3-5 procent av de drabbade. Syndromet kallas för PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom.

– Kvinnor med PMDS har mer tydliga symtom och de svåraste är nedstämdhet, ångest, irritabilitet och humörsvängningar. Vissa kan ha så pass allvarliga problem att det faktiskt påverkar deras arbete, relationer och sociala liv. Sedan ska vi inte glömma att de med den mildare formen, det vill säga PMS, också kan känna sig något nedstämda eller labila i humöret.

Exakt varför vissa kvinnor får mer besvär än andra vet man inte, men det man vet är att det krävs ägglossning och att kroppen producerar gulkroppshormon för att man ska kunna känna av symtomen.

– För att kunna säkerställa om det är den svårare formen (PMDS) får den drabbade kvinnan föra dagboksanteckningar under två menscykler. Det ska föras anteckningar varje dag under två perioder, detta för att symtomen för PMDS påminner väldigt mycket om depression och andra sjukdomar. För att inte förväxla de med något annat är det viktigt att man via dagboksnoteringarna kan se att symtomen försvinner när mensen startar.

Försvinner någonsin PMS-besvär?
– Så länge man har regelbunden menscykel så kommer PMS-besvären tillbaka. När en kvinna blir gravid försvinner besvären, men det kommer ju tillbaka så fort hon får regelbunden menscykel igen. Då kan till och med besvären upplevas som värre än innan. Man kan också säga att besvären avtar med ju närmre klimakteriet man kommer.  

För den med lindriga besvär – vad finns det för hjälp att få?
– Moderna p-piller kan hjälpa men egentligen finns det inte så mycket man kan göra. Många kvinnor hittar sina egna knep och lösningar till att hantera sina besvär och känna igen symtomen. Det finns ju de kvinnor som menar att yoga, motion och andra träningsformer hjälper. Det går tyvärr inte att ge några generella tips eller råd då det är väldigt individuellt för dessa kvinnor vad som faktiskt hjälper.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-9 02:08 (9 år sen)

    Tve4rt om, tycker jag. Boken har le5ngrandiga pasegasr med ovidkommande saker, t ex relationen mellan Mikael och hans kollega och dennas man som pe5 ngt se4tt verkar orimlig, och som inte tillff6r ne5got, inte ens ff6r handlingen vidare. Nej, ff6r ff6rsta ge5ngen hittills, anser jag att en film e4r be4ttre e4n bokff6rlagan.

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-31 18:04 (11 år sen)

    Hej.Jag hade mens den 10 april och ej fått mens än.har gravidtestat mig i denna vecka men visar negativt och har oregelbunden mens länge.hur länge ska vänta ?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.