Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gynhälsa

Vulvovaginal lichen planus

Lichen planus är en hudsjukdom som också förekommer i underlivets slemhinnor, vulvovaginal lichen planus. Lichen planus är ofta bestående under många år, ibland med bättre och ibland med sämre perioder. Det är viktigt att behandla tillståndet för att förhindra ärrbildning i underlivet.


Uppdaterad den: 2024-01-15

Annons

Vad är vulvovaginal lichen planus?

Vulva är namnet för underlivets yttre delar hos en kvinna, de som man kan se utifrån, som blygdläpparna, klitoris och öppningarna till urinröret och slidan. Vagina är slidan. En vulvovaginal sjukdom är en sjukdom som är lokaliserad till vulvan och/eller slidan.

Lichen planus är en kronisk inflammatorisk sjukdom som kan drabba hud och slemhinnor på olika delar av kroppen, bland annat underlivet och munnen. 

Vulvovaginal lichen planus är ovanligt och drabbar oftast kvinnor i åldern 30 till 60 år. Tillståndet förväxlas ibland med lichen sclerosus som är mycket vanligare.

Annons
Annons

Symtom

I tidig fas av vulvovaginal lichen planus ses runt slidöppningen rödlila och glansig hud och sår med vita fläckar i kanterna. Typiska besvär är varierande grad av klåda, brännande sveda, flytningar (som kan vara blodblandade) och smärta vid samlag. Förändringarna kan bli sår och orsaka ärrbildning, stramhet och förträngning i slidöppningen.

Många med vulvovaginal lichen planus har också slemhinneförändringar i munnen, men förändringar på de två ställena behöver inte uppträda samtidigt. I munnen är det oftare symtomlöst.

Orsak

Lichen planus är en autoimmun sjukdom där antikroppar från det egna immunförsvaret angriper celler i hud och slemhinnor. Vissa läkemedel har visat sig kunna utlösa lichen planus.

Annons
Annons

Diagnos

Lichen planus kan misstänkas utifrån symtom och förändringar i underlivet. För att bekräfta diagnosen tas ett vävnadsprov (biopsi) som undersöks i mikroskop.

Behandling

Målet med behandlingen är att stoppa sjukdomsförloppet och lindra besvären. Tillståndet kräver långvarig behandling och symtomen kommer ofta tillbaka om behandlingen sätts ut.

Behandlingen påbörjas med starkt verkande kortisonsalva eller -kräm som smörjs på två gånger dagligen tills de aktiva utslagen har gått tillbaka. I lindriga fall kan en mildare kortisonsalva smörjas på vid läggdags. Behandlingen trappas ner efter hand. Men underhållsbehandling en till två gånger i veckan är ofta nödvändig. Stolpiller eller skum med hydrokortison, som används vid inflammatorisk tarmsjukdom kan vara effektiv behandling vid besvär från slidan. Lokalbedövande medel kan användas för att dämpa klåda och obehag.

Om lokalbehandling inte hjälper kan det vara aktuellt att prova tablettbehandling med kortison, till exempel prednisolon 40–60 mg dagligen under två till fyra veckor. I vissa fall används andra immundämpande medel, det finns många alternativ att välja mellan.

Prognos

Tillståndet är kroniskt, vilket innebär att det finns under många år, ibland med bättre och ibland med sämre perioder. Det är viktigt att behandla vulvovaginal lichen planus för att förhindra ärrbildning i underlivet. 

Det är oklart om det finns ökad risk för hudcancer i området, men det är viktigt med uppföljning av sjukdomen. Regelbundna kontroller rekommenderas och det bör tas prov från hudförändringar som inte går tillbaka för att utesluta cancer.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.