Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gynhälsa

Onani

Onani innebär att tillfredsställa sig själv sexuellt. Det är vanligt oavsett kön och upp till var och en att välja om man vill onanera. Det är ofarligt och bara positivt så länge det känns bra.


Uppdaterad den: 2024-05-23

Annons

Vad är onani?

Onani är sexuell njutning som man ger sig själv och är vanligt oavsett kön. Detta kan göras på flera sätt.  Ofta innebär det att smeka på och runt könet och eventuellt andra delar av kroppen samtidigt. 

Flickor och kvinnor onanerar vanligen genom att smeka, stryka eller trycka på klitoris eller klitorisstjälken. Klitoris är det känsligaste sexuella området hos kvinnan. Hon kan också röra sina bröst och andra känsliga områden på kroppen.

Mannen onanerar vanligtvis genom att smeka och dra i sin penis. Den främre delen av penis, ollonet, är känsligast.

Annons
Annons

Vem onanerar?

Onani är vanligt oavsett kön och det är upp till var och en att välja om man och hur mycket man vill onanera. Det är ofarligt och bara positivt så länge det känns bra. En del människor onanerar nästan aldrig, medan andra onanerar ofta. Många onanerar även om de är i ett förhållande med någon. .

Är det fel att onanera?

Nej, det är det inte. Det är ett helt normalt sätt att utforska din egen kropp och upptäcka vad som känns bra för dig. Alla onanerar inte och det finns ingen anledning att göra det om man inte känner för det. 

Annons
Annons

Är det ohälsosamt att onanera?

Nej det är inte ohälsosamt  eller farligt så länge det känns bra.

Onani kan bidra till att dämpa stress och få kroppen att utsöndra endorfiner, kroppens vällusthormoner. Män som har problem med för tidig utlösning kan genom att onanera några minuter innan samlaget ha större chans att fördröja utlösningen under samlaget.  Vid svårigheter att få orgasm kan onani vara till hjälp.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.