Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Varför rekommenderas inte embolisering av myom?

Varför informerar Ni inte om embolisering av myom när ni får frågor om myom? Detta är en mycket bra behandlingsmetod som har förändrat mitt liv dramatiskt till det bättre. Jag ville inte ta bort min livmoder och jag tror att många kvinnor känner som mig. Läkare är allt för dåliga på att informera om denna metod. Jag fick ingen information av min gynekolog utan fick själv söka information om metoden på internet. Jag fann ett sjukhus som kunde utföra ingreppet. De var väldigt positiva till metoden och vill gärna göra reklam för metoden då den har många fördelar. Ni som arbetar som gynekologer måste ju känna till embolisering av myom. Varför informerar ni inte era patienter om denna metod? Varför är ni så snabba att erbjuda hysterektomi då en hysterektomi har så många fler nackdelar?

Svar:

Det finns många anledningar till det. Jag kan ange några av dem.

1. Den första operationen med denna metod ägde rum 1995. Det finns en enda uppföljningsrapport från 2004, men det finns fortfarande inte någon 10-årsuppföljning publicerad.

2. Gynekologer kan inte utföra operationen. Den kan bara utföras av högspecialiserade radiologer, som arbetar vid en klinik som har rätt utrustning för kateterisering under "röntgen-genomlysning".

3. Vävnaden i bäckenet (äggstockarna) utsättes för stråldoser av någon omfattning.

4. De radiologer som är skickliga på kateterisering av små kärl arbetar oftast med hjärtats kranskärl. Få radiologer har kunskap och erfarenhet av att föra in katetrar i det "rätta" av alla kärl i bäckenet.

5. Även om förstoring av livmodern oftast betingas av godartade myom, kan uterussarkom inte uteslutas. Efter hysterectomi har man ett "vävnadspreparat" att undersöka på förekomst av malignitet och kan då ge optimal "efterbehandling". Efter embolisering finns inget preparat att undersöka.

6. Även om livmoderns volym gradvis minskar efter en embolisering finns dock livmodern kvar med en större eller mindre benägenhet för blödning från endometriet (livmoderslemhinnan). Och blödning är ju det allt dominerande skälet till bortopererande av livmoder med myom.

Med vänlig hälsning

Ingemar Joelsson
Professor, Umeå UniversitetDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.