Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gynhälsa

Öka chansen att bli gravid?

Många förväntar sig att bli gravida så att säga omedelbart efter att de har bestämt sig. Så enkelt är det inte alltid – även om det kan vara det för en del.


Uppdaterad den: 2012-10-24

Annons

Bara en av fyra lyckas med att bli gravid den första månaden de försöker. 60 % lyckas inom loppet av tre månader. 80–85 % blir gravida inom ett år, medan 90–95 % lyckas bli gravida inom två år. Resten, 5–10 %, anses ha ett fruktsamhets- eller fertilitetsproblem.

Om du är under 30 år rekommenderas du att kontaktar läkare efter ett till ett och ett halvt år om du fortfarande inte har blivit gravid. Om du är över 30 år eller misstänker att det finns orsaker till varför du inte blir gravid (exempelvis att du sällan har menstruation) finns det inga skäl att vänta så länge.

Förberedelser

För att öka chansen att bli gravid finns det flera saker du kan göra. Självfallet måste du sluta med preventivmedel, men tänk på att det kan ta lite tid innan ägglossningen blir normal igen.

Andra faktorer som kan påverka ägglossningen är:

  • Undervikt – som kan leda till sporadisk eller ingen ägglossning.
  • Överdriven träning – som kan rubba kvinnans könshormon progesteron och östrogen.
  • Ogynnsamma matvanor som "crash dieting" (mycket lågt intag av kalorier under kortare perioder) eller att hoppa över måltider.
  • Rökning – förändrar sekretet i livmoderhalsen, vilket kan hindra spermierna från att nå ägget. Dessutom ökar det risken för missfall.
  • Drick inte alkohol och använd inte narkotika.
  • Ta inte heller läkemedel eller naturläkemedel utan att ha stämt av med din läkare om det är okej.
  • Ålder – efter att du har fyllt 35 år ökar risken för fruktsamhetsproblem, missfall och vissa kromosomavvikelser. Högt blodtryck och graviditetsdiabetes är också vanligare bland äldre mödrar. Dessa tillstånd bidrar inte nödvändigtvis till infertilitet, men ökar risken för komplikationer vid graviditet och förlossning.

En annan viktig sak du bör göra när du bestämt dig för att försöka bli gravid är att börja med folsyretillskott för att förebygga ryggmärgsbråck och andra neuralrörsdefekter hos barnet.

Annons
Annons

Behöver inte spara på spermierna

För att bli gravid behöver du ha samlag när du har ägglossning. Exakt när en kvinna har ägglossning kan vara svårt att säga, men normalt har du ägglossning cirka 14 dagar före nästa menstruation. Många tror att det är 14 dagar efter den första dagen i den senaste mensen, men det är alltså 14 dagar före nästa mens. För dem som har 28-dagarscykler stämmer för övrigt bådadera.

Under ägglossningen har ägget cirka 24 timmar på sig att smälta samman med en sädescell. Eftersom spermier kan överleva i livmodern och äggledarna i två till tre dagar är det bäst att ha samlag regelbundet under dagarna före ägglossning. Om du har sex regelbundet, gärna två till tre gånger i veckan, kan du nästan vara säker på att du kommer att träffa rätt vid något tillfälle.

Friska par som vill ha barn bör ha mycket sex. En del tror att det är bra att ”spara på spermierna”, men det är fel.

Läs också: Vad händer vid befruktningen?

Sjukdom, stress och träning kan påverka ägglossningen

För att få en uppfattning om när du har ägglossning kan du använda kalendern i några månader innan du blir gravid. Bocka för den första dagen du har menstruation varje månad och se om du hittar ett mönster i hur lång tid det går mellan varje menstruation.

Det är vanligt att ha en genomskinlig, slemmig flytning under dagarna före ägglossning, men det kan vara svårt att bedöma om flytningen har ”rätt” färg och konsistens. Om du har oregelbunden menstruation kan det vara svårt att försöka beräkna när du får ägglossning.

På apoteket kan du köpa ägglossningstest. Enligt en studie som publicerades i tidsskriften Fertility and Sterility hade den grupp kvinnor som använde ägglossningstest högre andel gravida (22,7 %) än den grupp som inte använde ett sådant test (14,4 %). Det innebär att du dagligen tar ett morgonurinprov, vid samma tid varje dag, och testar (med start dag 11–12 i cykeln). När ägglossningstestet är positivt ska ni ha samlag samma dag och gärna också en till två dagar därefter. Författarna bakom studien drog slutsatsen att användning av ett sådant test alltså ökar chansen till graviditet, men för de allra flesta är det ändå både onödigt och en stressande övervakning av kroppen.

Det bästa ni kan göra är att försöka behålla gnistan i parförhållandet och samtidigt ha samlag två till tre gånger i veckan, oavsett vad testen visar. Tänk också på att sjukdom, stress och träning kan påverka när du får ägglossning.

Annons
Annons

Minskad fruktsamhet redan före 30-årsåldern

En hälsosam vikt, regelbunden träning, sund mat och ingen stress är bra vanor som också kan bidra till fruktsamheten.

Enligt Intelihealth kan den åldersbetingade minskningen av fruktsamhet hos kvinnor börja redan vid 27 års ålder och därefter minskar den gradvis för varje år som går. När du har passerat 35 år minskar fruktsamheten med 3 % för varje år. De betonar att vilken samlagsställning du har inte påverkar resultatet. Detsamma gäller för de olika ställningar som en del intar efter sex för att ”hålla kvar spermierna”.

Det finns heller ingenting du kan göra för att påverka vilket kön barnet får, även om det finns ett antal "råd" också för detta.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.