Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Dåligt med information om myom”

Informationen om myom och vad de ställer till med är för dålig, säger Marie-Louise Johansson när Netdoktor når henne över telefon. I Marie-Louise familj har myom funnits i tre generationer, mamma, hon själv och nu även hennes dotter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-10-04

”Dåligt med information om myom”
Annons

– Min dotter är 45 år gammal.  Hon fick operationstid men valde att avboka den då hon läst att det numera finns en medicinsk behandling mot myom. Den informationen fick hon inte av någon läkare, vilket kan tyckas konstigt.

Medicinsk behandling fanns varken då Marie-Louise eller hennes mamma drabbades av symtomgivande myom.  De tillhör den generation kvinnor som fick genomgå operation. När myomet växte blev Marie-Louise rekommenderad att operera bort livmodern.

Operation är något man idag, tack vare medicinsk behandling, i första hand undviker.

Annons
Annons

– Minns att jag var på semester i Bohuslän när jag kände att jag helt plötsligt hade som en hård boll mellan blygdbenet och naveln. Så fort jag kom hem sökte jag vård och då rekommenderade min läkare att vi skulle ta bort min livmoder. ”Hur många barn har du?” frågade han och undrade om jag fortfarande ville ha barn.

Marie-Louise förklarade för sin doktor att hon kände sig nöjd med tre barn och att hon lika gärna kan ta bort livmodern. 

– Inte visste jag då att jag flera år senare skulle drabbas av inkontinensproblem. Jag kom över en artikel där man just studerat kopplingen mellan livmoderoperation och inkontinens som gjorde mig uppmärksam på att det kan finnas ett samband, säger Marie-Louise.

En vanlig livmoderoperation mer än fördubblar risken att drabbas av operationskrävande urininkontinens. Det visade en stor svensk studie från 2007. Störst risk löpte de kvinnor som genomgått operationen före klimakteriet och de kvinnor som fött flera barn.

Annons
Annons

– Därför är jag glad för min dotters skull, att det idag finns medicinsk behandling som direkt ger effekt på blödningarna och som kanske också gör att hon slutligen inte behöver operera bort livmodern.

Dubbla nattblöjor i många år

Många kvinnor med myom berättar om smärta och så pass kraftiga blödningar att vardag och arbete påverkas negativt. Marie-Louise känner igen sig.

– Jag hade förskräckliga blödningar, så pass kraftiga att jag var tvungen att använda dubbla nattblöjor för att blod inte skulle tränga igenom. Jag drog mig från att åka in till stan, och var jag tvungen, så såg jag alltid till att veta var toaletterna fanns. Jag kände ett ständigt behov att kontrollera att blödningarna inte läckt igenom kjolen eller byxorna.

Marie-Louise hade dock en fördel många andra kvinnor kanske inte har. Vid tidpunkten drev hon tillsammans med sin man eget företag och hade kontoret hemma. Hon behövde därför inte oroa sig alltför mycket.

– Men jag blev så klart påverkad ändå. Det var på något sätt det enda man tänkte på och jag minns alltid hur illamående jag blev varje gång jag satte mig på toaletten. Kände hur stora sjok av lever och blod bara rann ner. Det var skrämmande, kändes som jag skulle förblöda berättar Marie-Louise.

Marie-Louise är glad att hennes dotter inte lever i en tid där hon måste operera bort livmodern.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Hade jag fått välja idag med facit i hand så hade jag valt ett annat alternativ, om det fanns något. För inte så länge sedan begärde jag ut mina journaler då jag sedan operationen fått flera komplikationer i tarmar och mage. Där kunde jag läsa att läkarna skrivit att det skett en sammanväxning av tarmen sedan livmodern opererades bort, säger Marie-Louise med en suck.

Läs även:

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-03-10 09:28 (6 år sen)

    Vilken medicinsk behandling är det som finns? Jag har ett valnötsstort myom som ger förlossningsblödningar med handstora koagel varje månad. Den enda medicinska behandling som jag erbjudits är hormonspiral Mirena och cyklokapron. Mirenan satt illa och gav dagliga blödningar och oannonserade störtblödningar som gjorde blodstillning med cyklokapron svår. Vid 43 års ålder rekommenderas jag att operera bort livmodern, vilket jag inte vill, och detta har satt igång en livskris. Jag ifrågasätts varför jag vill ha livmodern kvar, ett organ som jag haft sedan födseln. Läkarna tycks tänka att en livmoders enda funktion är att bära barn, men jag känner mycket väl till problemet med inkontinens när livmodern opereras bort, då tidigare generation tvingats till hysterektomi och drabbats av inkontinens. Är kvinnor för dåliga att rapportera sådana problem så att problemet är okänt för läkarkåren? Det tycks för övrigt finnas en gräns runt 40 år då kvinnor inte erbjuds annan behandling än att ta bort livmodern, när hormonspiral inte fungerar. Denna åldersgräns är inget annat än ett omyndigförklarande! Vid 43 är det heller ingen omöjlighet att få barn.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.