Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tecken på graviditet

Det första tecknet på att en kvinna är gravid är utebliven menstruation. Menstruationen kan dock utebli av många andra orsaker. Spända bröst och illamående, i synnerhet på morgonen, är också vanliga tecken på graviditet. 


Uppdaterad den: 2023-02-23

Annons

Hur kan man bekräfta misstanken om graviditet?

Du kan gå till ett apotek eller en matvarubutik och köpa ett graviditetstest som du själv genomför hemma. Graviditetstester ger utslag redan några få dagar efter utebliven menstruation om man är gravid. Du kan också gå till en barnmorska eller läkare och göra ett graviditetstest och en gynekologisk undersökning. Är du under 23 år så kan du  få hjälp med ett graviditetstest på en Ungdomsmottagning.

Det finns olika typer av graviditetstester. Testerna kan exempelvis ha skillnader i hur känsliga de är och hur tidigt de kan ge svar. Läs på förpackningen, där brukar det stå tydliga instruktioner. 

Hur beräknar man när man ska föda?

Man beräknar en graviditets längd från den sista menstruationens första dag, även om befruktningen först sker cirka 14 dagar senare, vid tidpunkten för ägglossning. Det innebär att man, den dag man blir gravid, faktiskt är i det som räknas som den tredje graviditetsveckan. En graviditet varar i 40 veckor.

Det är inte så svårt att komma fram till när du ska föda. Du räknar från sista menstruationens första dag. Om det exempelvis är den 1 april lägger du till en vecka. Det blir den 8 april. Så drar du från tre månader och kommer fram till dagen för förväntad födsel den 8 januari året efter. Om beräkningen ska hålla bör du ha haft regelbundna menstruationer med cirka fyra veckors mellanrum.

Kvinnor som gör uppehåll med p-piller och blir gravida inom de närmaste 1–2 månaderna, kan ha osäker ägglossning. Många har inte någon överhuvudtaget, eller har oregelbunden menstruation efter att ha upphört med p-piller. Om du inte fått din mens efter den sista p-pillerblödningen, men ändå blir gravid, ska du kanske lägga till en eller två veckor, kanske mer, när du beräknar datumet för förlossning. I en sådan situation bör du gå och bli undersökt.

Kan läkaren avgöra om det beräknade förlossningsdatumet är korrekt?

Vid en gynekologisk undersökning kommer det att kunna avgöras med rätt stor säkerhet hur långt du har kommit i graviditeten och om beräkningen av förlossningsdatumet är korrekt. Annars kan man bedöma fostrets storlek vid en ultraljudsundersökning med så stor säkerhet att man kan beräkna förlossningstidpunkten. Alla kvinnor erbjuds ultraljudsundersökning, som utförs i 16:e till 18:e graviditetsveckan. Denna tidpunkt är den mest säkra utgångspunkten för att beräkna datumet för förlossningen. En ultraljudsundersökning är varken skadlig för fostret eller dig själv.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.