Bröstförminskning och bröstlyft

Bröstförminskning och bröstlyft tillhör de vanligaste operationerna inom plastikkirurgin. Operationerna görs i första hand av fysiska orsaker, men även av kosmetiska skäl.

20130213104055
Uppdaterad den: 2011-05-02
Författare: Gabriella Sellman, specialist i plastikkirurgi, Plastikkirurgguppen

Annons

De flesta kvinnor som förminskar sina bröst upplever att brösten är för tunga. De kan ge värk i axlar och nacke, djupa märken efter bh-banden samt eksem och hudirritation under brösten. Mycket stora bröst kan också innebära svårigheter att motionera. Vanliga anledningar till att kvinnor får stora och/eller hängande bröst kan vara ökande ålder, resultat av amning eller viktuppgång samt ärftliga faktorer.

Kirurgiska metoder

Det finns olika kirurgiska tekniker vid bröstförminskning och bröstlyft. Den vanligaste operationen, så kallad bröstreduktionsplastik, innebär att man tar bort överskottet av bröstkörtelvävnad, fett och hud. Bröstvårtorna förflyttas till en ny högre position och bröstet sys ihop med stygn runt bröstvårtorna, mellan bröstvårtorna och vecket under brösten samt i vecket under brösten, så kallat ”ankarärr”. Målet är att ärren ska bli så korta som möjligt, men mängden körtelvävnad och hud som behövs tas bort avgör hur långa ärren blir. Om endast en mindre mängd körtelvävnad och hud ska tas bort kan ärren i vecken under brösten undvikas.

Om operationen enbart görs för att ta bort hud, ett bröstlyft, finns flera alternativa operationstekniker. Antingen görs operationen så som vid bröstförminskning eller så läggs snitten enbart kring bröstvårtorna. Förutsättningen för att det ska räcka med snitt kring bröstvårtorna är att hudöverskottet och behovet av uppflyttning av bröstvårtorna är måttligt. (Om bröstvolymen är liten men ”hängig” kan det vara aktuellt att operera in ett bröstimplantat samtidigt som bröstlyftet görs.)  Valet av operationsmetod avgörs vid besöket hos plastikkirurgen.

Annons
Annons

Genomförande

Operationen utförs i narkos och tar ungefär två timmar. Brösten blir mindre, fastare och får en rundare form. Även bröstvårtorna brukar minskas i storlek. Den bröstkörtelvävnad som tas bort skickas för vävnadsanalys om patienten är över 40 år. Vid bröstförminskning är det vanligt med en övernattning på kliniken men vid ett rent bröstlyft går det ofta bra att åka hem samma kväll.

Efterförlopp

Efter operationen behandlas patienten vanligtvis med smärtstillande, och ibland antibiotika. Smärtan efter operationen varierar men brukar vara måttlig. Stygnen brukar tas bort efter cirka två veckor. En sport-bh används som förband dygnet runt de första två till tre veckorna och därefter dagtid i ytterligare två till tre veckor. Sjukskrivning brukar vara nödvändig i två till tre veckor efter operation.

Risker och komplikationer

En efterblödning som kräver ny operation inträffar i ett fall av hundra. Den inträffar vanligtvis under de första tolv timmarna, och påverkar inte långtidsresultatet om den åtgärdas direkt. Tänk på att inte äta acetylsalicylsyra (Magnecyl, Treo, Bamyl), ibuprofen (Ipren) eller E-vitamin före operationen då det kan öka blödningstendensen.

Annons
Annons

Infektioner är ovanliga men kan förekomma och behandlas i så fall med antibiotika. Vid stora förflyttningar av bröstvårtorna, mer än tio centimeter, finns en risk för störd blodcirkulation i bröstvårtorna med försämrad överlevnad av bröstvårtan som följd. Denna risk är cirka en procent. Genom att avstå från rökning två veckor före och efter operationen och genom att inte vara överviktig kan risken minimeras.  

Känseln i brösten och bröstvårtorna kan bli nedsatt men återkommer vanligtvis under det första halvåret. För vissa patienter kan känselbortfallet bli permanent.

Amningsförmågan blir nedsatt hos ungefär hälften av patienterna som opereras med bröstförminskning, men påverkas inte alls hos dem som opereras men bröstlyft.

Alla operationer ger permanenta ärr, men efter ett år är ärren vanligtvis tunna och bleka. En viss risk finns dock för ökad ärraktivitet med breddökade och kliande ärr just i bröstregionen. Det är viktigt att tejpa ärren under sex månader för att de ska bli så fina som möjligt.

Kriterier för ersättning

Priset för bröstförminskning och bröstlyft varierar mellan olika kliniker. Priset för bröstförminskning ligger mellan 38 000 – 55 000 kronor och för bröstlyft mellan 28 000 – 40 000 kronor.

Råd och tips

Det är viktigt att berätta om du har någon sjukdom när du träffar din plastikkirurg på en konsultation. Alla operationer innebär risk för komplikationer och det är därför viktigt att veta om patienten har ökad risk för exempelvis blödning eller proppbildning, eller har diabetes eller hjärt-kärlsjukdom, eftersom det kan påverka möjligheten att genomföra den planerade operationen.

En mammografi bör vara gjord senast ett halvår före en bröstförminskning eller ett bröstlyft om patienten är över 40 år eller har någon nära släkting som haft bröstcancer.

Vid övervikt är det bra att minska i vikt före en operation eftersom bröstens storlek påverkas av kroppsvikten.

I vissa fall kan en bröstförminskningsoperation betalas av landstinget. För det krävs att patienten är normalviktig och har stora bröst samt besvär av tyngden och/eller hudproblem. Vid besök hos plastikkirurg kan brösten mätas så att du ska få besked om landstinget kan betala operationen, och i så fall remittera dig till det. Ett bröstlyft, eller en liten bröstförminskning av kosmetiska skäl, betalas aldrig av landstinget.


Annons
Annons
Annons