Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bröstlyft

Bröstlyft är en kosmetisk kirurgisk operation. Det finns flera olika tekniker för bröstlyft men de flesta innebär att plastikkirurgen avlägsnar överflödig hud under och runt brösten.


Uppdaterad den: 2019-02-21

Annons

Ålder, viktminskning, graviditeter och amning kan göra att huden runt brösten mister sin elasticitet och börjar hänga. Även ärftligt nedsatt hudelasticitet kan göra så att brösten får ett oönskat häng i ung ålder. Bröstlyft är en kosmetisk kirurgisk operation som kan ändra på det.

Innan man överväger plastikkirurgi bör man tänka på att man själv kan påverka formen på brösten genom att försöka gå ner i vikt. Träning är ett alternativ som bör övervägas före ett kirurgiskt ingrepp.

Vad är syftet?

Syftet med en bröstlyftoperation är att strama åt, lyfta upp och ge brösten ett yngre utseende. Även om proceduren inte ökar bröststorleken kan brösten framstå som något större efter operationen.

Hur går operationen till?

Ett bröstlyft kan påminna om bröstreduktion, men vid bröstlyft avlägsnas inte körtel- och fettvävnad. Det finns flera olika tekniker för bröstlyft men de flesta innebär att plastikkirurgen avlägsnar överflödig hud under och runt brösten. Därefter flyttas bröstvårtan och vårtgården med tillhörande nerver och blodkärl uppåt till sin nya position.

Den hud som är kvar på båda sidor om bröstet dras ned och runt vårtgården. Huden sys ihop och bröstet får en ny form. Bröstlyftoperationer utförs i regel med narkos och kan ta upp till två, tre timmar. Det är möjligt att kombinera bröstlyft med bröstförstoring.

Annons
Annons

Resultat

Brösten har lyfts upp till sin ursprungliga position. Effekten av ingreppet kan bestå länge.

Dock kan man uppleva att brösten börjar hänga igen när man:

  • Blir gravid.
  • Blivit äldre.
  • Ändrar vikt.

Man bör räkna med att vara ledig från jobbet i 1–2 veckor och bör undvika fysisk aktivitet i ungefär 6 veckor. För att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt att använda ett kompressionsplagg (plagg som ger tryck) och en sport-bh eller liknande.

Stygnen tas 1–2 veckor efter operationen. Ärren bör inte exponeras för sol på 1 år. Ärren blir finast om de är försedda med en tejpremsa de första 3–6 månaderna. Det kan ta 1 år innan ärren är mogna och mjuka och det går att se det slutliga resultatet.

Biverkningar

Ett bröstlyft ger kvarstående ärr som kan vara röda och svullna i början, men som med tiden blir allt mindre framträdande. Alla bröstoperationer ger ärr i större eller mindre grad, men vid bröstlyft syns nästan alltid ärren väl. Om man röker kan ärren synas ännu mer.

Annons
Annons

Eventuella komplikationer

All kirurgi innebär en viss risk för komplikationer. En mycket sällsynt komplikation vid bröstlyft är att förlora förmågan att amma. Man kan också riskera att få olika storlek på brösten, asymmetriska bröstvårtor eller försämrad känsel i bröstvårtorna. Detta kan i vissa fall rättas till med en ny operation.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.