Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bröstförstoring med implantat

Det finns många metoder för att lägga in bröstimplantat. Plastikkirurgen kan lägga ett snitt nedanför armhålan, i vårtgårdskanten, på undersidan av bröstet eller på bröstkorgen innan silikonproteserna läggs in.


Uppdaterad den: 2019-02-23

Annons

Vad är bröstforstoring och vad är syftet?

Bröstförstoring är den populäraste kosmetiska kirurgiska operationen i Sverige. Syftet är att få större bröst eller ändrad form genom att sätta in proteser/implantat, vanligen av silikon. Silikonproteserna består av ett tjockare yttre skal av silikon som antingen är fyllt med saltlösning eller silikongel. Det finns flera olika typer av bröstimplantat/bröstinlägg.

Bröstimplantat kan användas för att förändra formen och rekonstruera bröst efter skada eller sjukdom (bröstcancer). Implantat kan också användas för att rätta till olikheter mellan brösten.

Annons
Annons

Hur går operationen till?

Det finns många metoder för att lägga in bröstimplantat. Plastikkirurgen kan lägga ett snitt nedanför armhålan, i vårtgårdskanten, på undersidan av bröstet eller på bröstkorgen innan silikonproteserna läggs in. Bröstinläggen av silikon är runda eller droppformade (anatomiska) beroende på önskemål och behov. De läggs in under bröstkörtlarna och över eller under den stora bröstmuskeln. Snitten sys ihop med stygn som är självupplösande. Om de inte är självupplösande tas de bort efter 7–14 dagar. Det är möjligt att kombinera bröstförstoring med bröstlyft.

Man kan själv bestämma storleken på silikonproteserna, men råd ges om att välja en storlek som passar kroppens proportioner. Det tar ungefär 1 timme att operera in bröstimplantat av silikon. Operationen utförs i regel under narkos.

Efter operationen

Efter ingreppet är det viktigt att stötta upp med en sport-BH eller motsvarande. BH:n ska man använda dag och natt i 4–6 veckor. Undvik att lyfta tungt under den här perioden. Man kan börja arbeta igen efter en vecka om det handlar om kontorsarbete eller liknande. Motion och lätt träning kan vara bra, men man bör undvika aerobics, kontaktidrotter och tyngre fysiska aktiviteter som kan få silikonprotesen ur position under inläkningsfasen.

Man bör inte utsätta operationssåren för sol på ungefär 1 år. Solning kan göra att ärren syns mer. Alla bröstoperationer ger ärr i större eller mindre grad.

Annons
Annons

Resultat

Resultatet av bröstoperationen kvarstår så länge inte silikonproteserna läcker, brister, flyttar sig eller blir hårda. Om det skulle ske kan problemet lösas med ny operation eller nya implantat. De kan också tas bort om det är önskvärt. Då är det bra att tänka på att brösten kan hänga lite om huden har förlorat sin elasticitet.

Silikonbröstimplantat har en begränsad livslängd och av äldre implantat kan 15 % förväntas spricka efter 3–10 år. Byte efter 15 år är inte ovanligt, men det behövs inte om det inte finns några besvär.

Biverkningar

Efter operationen är brösten ömma och svullna. De här obehagen avtar efter cirka 10 dagar och försvinner sannolikt efter 3 veckor. Det är inte ovanligt med domningar i bröstvårtorna i 1–2 månader. Hos vissa kvinnor kan den nedsatta känseln bli långvarig. Normalt påverkas inte amningsförmågan av bröstimplantat.

Silikonproteser kan göra det svårare att upptäcka elakartade cancertumörer i brösten vid mammografi. Har man implantat tas fler bilder vid mammografin för att kunna bedöma hela bröstkörtelvävnaden. Mammografin kan vid behov kompletteras med ultraljud eller magnetkameraundersökning.

Kännbara proteskanter kan uppstå och syns som rynkor (rippling) eller små kulor runt brösten om man är väldigt smal, särskilt när man står framåtböjd.

Eventuella komplikationer

Komplikationer är sällsynta, men de förekommer. Den vanligaste risken vid bröstförstoring är kapselbildning och sammandragningar av ärrvävnad. Det kan bildas en hård och tjock kapsel av bindvävnad/ärrvävnad runt silikonprotesen (kapselkontraktur). Bildningen av ärrvävnad är en naturlig reaktion mot främmande kroppar som kroppens immunförsvar sätter igång. Hos en del kvinnor bildas det så lite ärrvävnad att de inte har några besvär, medan kapselbildningen hos andra efter hand kan leda till besvär. Brösten kan mista formen, bli hårda och smärtsamma. Kapseln kan dra ihop sig med tiden och ge ett starkt obehag. Det kan också leda till kroniska bröstsmärtor.

Läckage och spricka i protesen kan förekomma. I mycket sällsynta fall kan det uppstå infektion och blödningar runt silikonprotesen. Om infektion runt implantatet inträffar måste implantatet avlägsnas och sättas in vid ett senare tillfälle när infektionen har gått över.

Ungefär 10 % av alla kvinnor med silikon i brösten måste tillbaka till plastikkirurgen för att korrigera, byta ut eller avlägsna implantaten.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Utbredning

Enligt statistik från American Society for Aesthetic Plastic Surgery, ASAPS, var bröstförstoring det populäraste kosmetiska kirurgiska ingreppet bland kvinnor i USA. Bröstförstoring är även den vanligaste estetiska operationen i Sverige.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.