Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Kosmetiska ingrepp

Bröstförminskningen ledde till en ny operation

Margareta ville förminska sina bröst av hälsoskäl. När hon vaknade efter operationen var över hälften av hennes bröst borta, de var olika stora och missformade. Nu vill hon varna andra och ge råd om att skaffa så mycket kunskap som möjligt innan en operation.

Publicerad den: 2011-05-02

Annons

Alltför stora bröst kan ge värk i nacke, axlar och rygg och hudirritationer i bröstvecket. Margareta hade alltid haft stora bröst, men med åldern ökade besvären med de tunga brösten. När hon var 65 år bestämde hon sig för att minska brösten. Då hon hade en nära släkting som hade gjort en operation med lyckat resultat kändes beslutet inte så svårt. Efter en undersökning bestämdes det att Margareta skulle få ingreppet bekostat av landstinget och en tid bokades i december 2009 på ett offentligt sjukhus i närheten.

– Brösten vägde ungefär 1 000 gram vardera och jag ville minska dem med högst 400 g per bröst. I konsultationen med kirurgen innan operationen talade jag om att jag ville behålla mer än halva brösten, säger Margareta. 

Men inget blev som hon hade tänkt sig. Direkt när hon vaknade ur narkosen såg Margareta att det hade blivit fel. Brösten var liksom fyrkantiga, bröstvårtorna satt på fel ställe och vänsterbröstet var helt platt. Dessutom var över hälften av volymen borta. Det visade sig att kirurgen hade tagit 508 gram från det ena bröstet och hela 537 gram från det andra. 

Annons
Annons

– Jag kände mig helt förkrossad, väldigt ledsen och förstod ingenting. De hade skurit bort mina helt friska bröst utan att bry sig om hur det skulle se ut! 

Läkarens första reaktion var att beklaga att Margareta var missnöjd, men de såg inget behov av att göra om operationen. Månaderna gick och hon var på flera ställen för konsultation kring möjligheten att få en ny operation.

– Under tiden försökte jag gömma brösten. Jag var länge orolig för att jag inte skulle få en ny operation och jag mådde väldigt dåligt. De få personer som kände till att jag har gjort en operation försökte trösta mig, berättar hon.

Ny operation efter 15 månader

15 månader efter den misslyckade bröstförminskningen fick Margareta tid för ett nytt ingrepp. Nu litade hon inte på det första sjukhuset så hon valde ett annat ställe, en privat klinik. Vid den andra operationen togs ytterligare en bit av det högra bröstet bort och bröstvårtorna flyttades. Margareta har fortfarande bandage men tycker att det ser bra ut nu.

Annons
Annons

– Men att de tagit för mycket gick inte att göra något åt, det vänstra bröstet är fortfarande platt. Jag är tacksam över att jag fick en ny operation, men det känns ändå tråkigt att ha förlorat så mycket av mina bröst, säger hon.  

Margaretas råd till andra som funderar på en bröstförminskning är att ta reda på så mycket som möjligt innan och att konsultera flera kirurger. 

– Jag tror att läkarna lyssnar mer på patienten om de ser att man har kunskap. Dessutom är det viktigt att välja en läkare som har erfarenhet av bröstförminskningar. Jag ångrar idag att jag inte tog reda på mer i förväg. Jag visste inte att det var så stora skillnader mellan olika kliniker och kirurger. Se också till att vid konsultationen innan operationen vara tydligt med vilken storlek och form du vill ha på brösten, vårtgården och bröstvårtan.

Fotnot: Margareta heter egentligen något annat. 

Den här artikeln är producerad av Mediaplanet

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons