Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Infektion

Toxoplasmos (toxoplasmainfektion)

Parasiten Toxoplasma gondii finns i hela världen. De flesta som smittas är utan symtom och vet därför inte om att de är smittade.


Uppdaterad den: 2013-03-19

Annons

Vad är toxoplasmos?

Toxoplasmos är en sjukdom som orsakas av en parasit som kallas Toxoplasma gondii. De flesta (cirka 80 %) av de som smittats med parasiten har inga tecken på sjukdom. Vissa personer får lätta influensaliknande symtom såsom trötthet, muskelsmärta, ledsmärta, huvudvärk, halsont och svullna lymfkörtlar. Infektion med denna parasit är inte farlig, förutsatt att man inte har ett nedsatt immunförsvar, eller är gravid.

Hos gravida kvinnor som inte har haft infektionen tidigare, kan smitta med parasiten ge en allvarlig infektion hos fostret, och leda till missfall eller fosterskador. Parasiten leder också till sjukdom hos patienter med nedsatt immunförsvar (nedsatt försvar mot sjukdomar), till exemepel hiv-patienter.

Förekomst

Parasiten Toxoplasma gondii finns i hela världen. Många människor har smittats, de flesta utan att veta om det. Kroppen har då bildat antikroppar mot parasiten, och dessa har vid efterföljande kontakt ett effektivt försvar.

Annons
Annons

Orsak

Människor kan få parasiten i sig på tre sätt: Vid intag av kött som inte är tillräckligt kokt, vid intag av livsmedel som är förorenade på ytan, eller vid hanteringen av katter eller jord som förorenats av smittförande avföring (till exempel trädgårdsarbete eller vid rengöring av av kattlådan).

Den viktigaste värden för parasiten är katter. Hos katter bildas parasiten och smittsamma former utsöndras via kattens avföring. Människor och andra djur kan bli smittade om de äter livsmedel som är förorenade med smittämnen från katterna.

Diagnos

Diagnosen kan bara ställas säkert genom undersökning av blodprover. Eftersom de flesta människor inte får några symtom vet de flesta heller inte om de har gått igenom denna sjukdom.

Annons
Annons

Behandling

Hos i övrigt friska personer ska sjukdomen vanligtvis inte behandlas. Den går över av sig själv, och man blir även immun mot parasiten resten av livet. Behandling rekommenderas ändå i de sällsynta fall där ögonen, hjärnan eller hjärtat påverkas. Toxoplasmos hos gravida kvinnor, nyfödda och personer med nedsatt immunförsvar ska behandlas. Det finns läkemedel som är effektiva. Om en gravid får behandling är prognosen bra för barnet hon bär.

Hur kan man förebygga toxoplasmos?

 • Cystor i kött dödas genom att antingen frysa köttet ned till -20 °C under två dagar eller värma det till över 60 °C i fyra minuter.
 • Ägg från kattavföring kan överleva i flera år, därför ska lekplatser för barn skyddas från avföring från katter.
 • Familjekatter ska matas med torrfoder, konserverad eller kokt mat. Kattlådan bör tömmas dagligen, då färska ägg inte kan smitta förrän efter 48 timmar.

Speciellt för gravida kvinnor

 • Gravida kvinnor som tidigare inte har haft toxoplasmos bör iaktta särskild försiktighet för att undvika infektion:
  • Undvik kött och köttprodukter som inte är genomkokta
   • Frysning minskar risken för toxoplasmos avsevärt, men skyddar inte mot listeriabakterier.
  • Skölj grundligt de grönsaker och den frukt som äts råa och inte skalas
  • Håll en god kökshygien vid matlagning, diska redskap, och tvätta händerna
  • Överlåt vård av katten och framför allt tömning av kattlådan till andra. Alternativt använd handskar och tvätta händerna noga efter kontakt med eventuellt förorenad jord
 • Gravida och charterresor:
  • Var särskilt försiktig med ovanstående om du måste resa utomlands under graviditeten
  • Man kan smittas av denna sjukdom i Sverige. På vanliga charterresor till södra Europa är risken för smitta mycket liten, och det gäller särskilt om du följer dessa råd
  • Drick inte vatten från osäkra källor
  • Välj gärna matställen där man kan se att den hygieniska standarden är tillfredsställande (tips: kolla toaletterna)
  • Vid vistelser under mer primitiva förhållanden, andra än hotell eller turistattraktioner, ökar risken för infektion. Denna typ av semester rekommenderas inte under graviditet
  • Om du reser utomlands, eller här hemma, och misstänker att du kan exponerats för smittämnen, rekommenderas blodprov som tas efter tre veckor för att bekräfta/motbevisa misstanken, och för att eventuellt påbörja behandling

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.