Cancer i bihålorna

Cancer i bihålorna är en sällsynt sjukdom. I början är symtomen få och när diagnosen ställs är därför sjukdomen ofta långt framskriden. Behandlingen kommer i de flesta fall att innebära kirurgi plus strålbehandling.

Uppdaterad den: 2012-10-03
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är bihålor?

Bihålorna är slemhinneklädda hålrum i kraniet. Det finns i huvudsak fyra bihålor (maxillaris, ethmoidalis, sphenoidalis, frontalis). Alla bihålor har en öppning till näsan.

Cancer i dessa strukturer har i allmänhet sitt ursprung i slemhinnan (skivepitelcancer), men det finns dessutom ett flertal andra celltyper som kan ligga till grund för cancersjukdomen. Även om det finns olika typer har de alla ett relativt liknande förlopp.

Bihålecancer är en förhållandevis sällsynt cancersjukdom. År 2009 fick cirka 80 personer i Sverige diagnosen cancer i näsa och bihålor. Tillståndet är vanligare hos män än hos kvinnor.

Annons
Annons

Vilka är symtomen på cancer i bihålorna?

Detta är ett tillstånd som utvecklas med tiden och som ger få symtom i början. Så småningom märks symtomen av. Det kan till exempel vara att en tandprotes inte längre passar. Andra symtom kan vara nedsatt känsel i ansiktet, försämrad syn (eventuellt dubbelseende), smärtor, ensidig nästäppa, blod som sipprar ur näsan eller en bihåleinflammation som inte ger med sig. Symtomen har sitt upphov i en tumör som trycker på och växer sig in i omgivande vävnad.

Käkhålan (bihålan som ligger vid sidan om näsan under ögat:sinus maxillaris) är den bihåla som vanligast drabbas av bihålecancer.

Diagnos

Allmänläkaren undersöker näsa och svalg. Ofta hittas inte mycket men sjukdomshistorien (anamnesen) kan tyda på tillståndet. Bildtagning av bihålorna kan avslöja tumören, till exempel röntgen, datortomagrafi eller undersökning med magnetkamera. En öron-, näs- och halsläkare kommer att göra en endoskopisk undersökning av näsa och bihålor samt ta vävnadsprover (biopsier) av tumören.

Annons
Annons

Vad finns det för behandling?

Behandlingen varierar beroende på hur långt framskriden sjukdomen är och vilken celltyp som tumören har. De flesta behandlas med en kombination av kirurgi och strålbehandling. Cellgiftsbehandling används i högre grad nu än tidigare. Behandlingsplanen anpassas till den enskilda patienten.

Prognos

Ju tidigare tillståndet upptäcks, desto bättre är prognosen. Dessvärre är bihålecancer en sjukdom som ofta är ganska långt framskriden när den diagnostiseras. Om lokala lymknutor inte angripits så är fem års överlevnaden närmare 50 %. Om en spridning skett till lymfkörtlarna så är överlevnadsfrekvensen betydligt sämre.