Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nässkiljeväggsfel

Nässkiljeväggsfel kallas det när skiljeväggen mellan de båda näsborrarna är så skev eller ojämn att luftpassagen hämmas. Nässkiljeväggen är den struktur som normalt delar näshålan i två lika stora delar.

Uppdaterad den: 2017-02-08

Annons

Den består av brosk framtill och ben baktill. Man kan själv känna övergången mellan ben och brosk på näsans översida. Nässkiljeväggen kan vara skev utan att det syns på utsidan. Den är ofta lite skev men ger sällan några symptom. Skiljeväggen kan vara s-formad så att den hämmar luftpassagen i båda näsborrarna.

Hur uppstår nässkiljeväggsfel?

Nässkiljeväggsfel kan vara medfödda eller förvärvade. De förvärvade beror på en skada eller näsoperationer. Skadan har vanligtvis uppstått under ett slagsmål eller ett fall. Det är också möjligt att få det om man växer för fort under puberteten.

Annons
Annons

Hur känns nässkiljeväggsfel?

Vilka symptom man har beror på hur allvarlig skevheten är. Mild skevhet ger inga symptom eller bara en synligt sned näsa. I svåra fall omöjliggör nässkiljeväggsfel andning genom näsan. En skev nässkiljevägg kan ibland ge huvudvärk, förkylning, bihåleinflammation och tonsillit. Om skiljeväggsfelet har uppstått av en skada kan det blöda i samband med skadan.

När ska man vara särskilt uppmärksam

  • Om man har smärtor i näsan eller om det syns att näsan är skev kan man söka läkare och få skadan värderad.
  • Samma sak gäller om man har svårt att andas genom näsan.
Annons
Annons

Vad kan man göra för att undvika nässkiljeväggsfel?

  • Skydda dig mot skador på näsan.
  • Använd skydd vid aktiviteter då näsan är utsatt.
  • Använd cykelhjälm när du cyklar eller åker rullskridskor.
  • Använd naturligtvis säkerhetsbälte när du kör bil.
  • Undvik att använda nässpray för att dämpa svullnad på nässlemhinnan längre än cirka en vecka. Efter den tiden kan nämligen fortsatt sprayande ge motsatt effekt och en form av beroende av nässpray uppstår.

Hur ställer läkaren diagnosen?

Vanligtvis använder läkaren en pannlampa och tittar in i näsborrarna som hålls öppna med en speciell tång. Man känner också på utsidan av näsan. Utifrån det läkaren ser och känner tillsammans med sjukhistorien kan man ställa diagnosen.

Aktivitet

Om operation inte är nödvändigt behöver man inte inskränka sina aktiviteter. Om man däremot har blivit opererad ska man ta det försiktigt med näsan, speciellt i början. Fråga den opererande läkaren.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Möjlig förvärrning

Om nässkiljeväggsfel inte behandlas kan det av och till ge upphov till upprepat näsblod, huvudvärk, förkylning och bihåleinflammation.

Sannolikt fortsatt sjukdomsförlopp

Om man inte har problem med den skeva nässkiljeväggen kommer man troligtvis inte heller att få det. Om man däremot har problem hjälper en operation i de flesta fall.

Vilken behandling får man?

Nässkiljeväggsfel avhjälps med en liten operation som går ut på att öka utrymmet i näsan. Det finns olika operationsmetoder som i huvuddrag bygger på att flytta brosk och ben eller att avlägsna brosk under slemhinnan. Det sistnämnda anses av vissa läkare som meningslöst. Operationen går oftast på under en timme, men svullnad efter operationen kan dra ut på förloppet i ytterligare en månad eller mer.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.