Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Vaccineringskampanjen är i gång

Annons

På måndagen startade den största vaccinationskampanjen i Sverige någonsin. Det var vårdpersonal från Skåne som var först ut att ta sina sprutor mot svininfluensan. Det hela ägde rum på Universitetssjukhuset i Malmö där infektionsläkaren Sven Haidel är koordinationsansvarig för kampanjen i länet.
– Anstormningen var inte så stor, eftersom många inte visste att det skulle börja redan i dag. Men från och med tisdagen kan vi räkna med att det blir en strid ström av människor som vill få sitt vaccin, säger han.

Många andra landsting kommer att dra i gång vaccineringen senare i veckan, medan andra väntar någon eller några veckor. I dagsläget finns ingen samlad bild av vaccinationsschemat i landet, men en koll som TT gjort visar bland annat att Västra Götalandsregionen får vaccinet till sjukhusapoteken på tisdag. Den stora vaccinationskampanjen är tänkt att starta på måndag nästa vecka, men en del vårdcentraler kommer säkert att börja vaccinera så snart de får vaccinet, enligt smittskyddsläkaren Ann Söderström. Landstinget i Västernorrland kommer att starta vaccineringen på torsdag denna vecka.
– Vi har planerat och förberett sedan länge, så det är bara att sparka i gång, säger chefläkare Marcus Kallioinen vid primärvården.

Annons
Annons

Hittills har de flesta landsting dock inte märkt av något starkt tryck från allmänheten.
– Det går inte alls att jämföra med hur det var för en månad sedan när vi hade ett par dödsfall i Sverige. Då var trycket stort och vi fick många samtal och förfrågningar. Men nu är det ganska lugnt, säger Jessica Elgenstierna, presschef på landstinget i Uppsala län.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.