Om BaltrosKoll.se

Bältros är en sjukdom som relativt sällan uppmärksammas. Faktum är att var fjäre svensk kommer att drabbas någon gång i livet. Netdoktors upplysningskampanj om bältros fick 3 000 personer som drabbats av bältros att berätta om sina erfarenheter av sjukdomen. 

Annons

baltroskoll

Resultat från kampanjen visar att sjukdomen leder till svåra smärtor för många. En del drabbas även av allvarliga komplikationer som hjärnhinneinflammation. Resultaten ger en bild av en mer allvarlig sjukdom än den generella uppfattning som råder om bältros.

Upplysningskampanjen BältrosKoll.se genomfördes från augusti 2013 till februari 2015. Under perioden besökte 160 000 personer hemsidan Bältroskoll.se, varav cirka 33 000 personer genomförde hela kunskapstestet. 

Resultat från upplysningskampanjen visar att ungefär 70 procent drabbades av svåra smärtor av sjukdomen, och för ungefär 15 procent har nervsmärtorna blivit bestående. Många berättar om nervsmärtor i 5-10 år eller ännu längre. Hundratals personer har lämnat vittnesmål till Netdoktor om mycket svåra smärtor: ”Jag vill aldrig någonsin uppleva detta helvete en gång till”, skriver en person. ”Jag dör hellre än får tillbaka denna smärta”, skriver en annan person som drabbats av bältros.

Kampanjen bestod av två spår

Upplysningskampanjen delades upp i två grupper: personer som haft bältros och personer som inte haft sjukdomen. I den senare gruppen hade oftast en nära anhörig haft bältros. I gruppen som haft bältros deltog ungefär 4 200 personer som berättade i enkätsvar och fritext om sina erfarenheter av sjukdomen. Många av deltagarna  skattade nervsmärtan de kände i samband med sjukdomen ganska högt. Det var också förhållandevis många som rapporterade om bestående smärtor.

I kampanjen var det 22 procent som angav långvarig nervsmärta som en komplikation. Andra allvarliga komplikationer var tillfälliga eller bestående skador i ansiktet och syn/hörsel, samt ansiktsförlamning. I fritextsvar har ungefär 20 personer berättat att de drabbades av hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Fakta om bältros

 • Bältros orsakas av varicella-zostervirus som ligger vilande hos nästan alla vuxna svenskar, till följd av tidigare vattkoppsinfektion. Omkring var fjärde får bältros någon gång i livet.
 • Bältros drabbar oftast personer över 50 år. Några procent kan få bältros flera gånger i livet.
 • Det går inte förutsäga vem som drabbas, och när det sker. Orsaken är kopplad till förändringar i immunförsvaret, som i sin tur är påverkad av ålder och andra allvarliga sjukdomar. Även psykisk stress kan vara en utlösande faktor.
 • Bältros är ingen särskilt smittsam sjukdom, men kan smitta vid direktkontakt med sårblåsor. Den som smittas kan då få vattkoppor, inte bältros, om personen inte haft vattkoppor tidigare.
 • Det första symtomet på bältros är oftast en brännande smärta på en hudyta, vanligast på överkroppen. Efter några dagar kommer på samma område en hudrodnad och små blåsor som ofta kliar. Blåsorna torkar ut efter några veckor och faller av.
 • Symtomen behandlas med antiviral medicin. För att behandlingen ska ha god effekt är det viktigt att den påbörjas inom 72 timmar efter det att hudutslagen uppstår.
 • Smärtan försvinner oftast efter några veckor. Men en del drabbas av långvarig nervsmärta, så kallad postherpetisk neuralgi. Risken för långvarig nervsmärta ökar med stigande ålder.
 • Om bältros sätter sig i ansiktet kring ögonen finns risk för tillfälliga eller bestående komplikationer som synskada eller ansiktsförlamning.
 • Forskning visar även att bältros kan ge hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Bältros i hjärnan kan drabba uppemot 200 personer om året i Sverige.
 • Ett vaccin finns för personer över 50 år som kan halvera risken för bältros och risken för långvarig smärta med 70 procent.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Björn Carlsson 2017-12-6 10:11 (21 månader sen)

  Hade bältros för drygt två sedan i huvud-nacke på höger sida. har nu fått värk under brösten och runt åt ryggen så gott som hela kroppen, men ingen rodnad el. utslag gör väldigt ont när jag rör mej men inget när jag sitter still. kan det vara bältros återigen?

 • Avatar Berit Yngve-Bjurström 2018-03-9 15:55 (18 månader sen)

  Är 72år kan jag få ta en spruta mot bältros och hur länge räcker den. Fick nyligen en spruta mot lunginflammation och ville då få bältros sprut , men det behövs inte sa läkaren?

 • Avatar Angela Strömberg 2018-04-8 15:02 (17 månader sen)

  Har fått min bältros på hö lår, men undrar nu om det är normalt med känselbortfall på huden? Har ätit medicin inom 72 tim och det har gått ca två veckor nu. Borde det inte ha blivit bättre nu?

 • Avatar Lotta 2018-05-6 16:07 (16 månader sen)

  Om man redan haft bältros skyddar då en vaccination från att få det igen?

 • Avatar Anonym 2018-11-29 07:29 (9 månader sen)

  Hur vanligt är detta igentligen jag är 13 år och drabbades av bältros för ca 3 dagar sen jag har fåt ett stort utslag över ögonbrynet och irreterar även ögon samt gör svin ont i hela ansiktet nu kommer vi till min upprörda punkt, finns ändast tabletter för behandlingen och jag har problem med att bara få ned 1 halv cm tablett och nu ska man svälja 6 tabletter pär dag!!? Jag förbereder mig inför min bergravning nu pga jag får veta att jag kan få syn fel sjukt skaffa flyttar medicin till barn säger jag bara.

 • Avatar Agneta 2019-02-6 16:34 (7 månader sen)

  Det började med en brännande smärta i vänster skulderblad och lite stickningar i armhåla och bröst. Har haft hemska smärtor nattetid. Efter 7 dagar ännu inga blåsor och inget syns på huden. Läkaren skrev ut tabletter mot virus, 6 per dag, men var osäker om det var bältros. ska jag ta tabletterna nu eller vänta och se om det blir blåsor först? Är 70 år och var lite nergången efter bland annat ögonoperation då smärtorna kom.

 • Avatar Rune Eklund 2019-03-21 12:40 (5 månader sen)

  Hej
  Jag är 87 år med bestående smärtor pga bältros sedan 5 år..
  Inga mediciner har hjälpt.
  I tv-programmet. Fråga doktorn i förra veckan
  nämndes ett plåster som var verksamt.
  Vilket plåster ? Receptbelagt?

  Tack för svar
  Mvh
  Rune

 • Avatar Gunhilda 2019-04-25 21:36 (4 månader sen)

  Fick bältros för 3 mån sen och har haft svår värk från och till från axel, nacke och bak i rygg, men inte mycket blåsor. Nu har jag mest smärtor från ryggen, men inga större blåsor syns. Nu ska vi åka på solsemester, 1 vecka och nu undrar jag om det är bra att vistas i solen? Är det normalt att man blir trött? Har problem med trötthet nästan varje dag. Ringde vårdcentralen i går för att vilja ta blodprov men dom prioriterade allvarligare saker, så jag känner mig hjälplös. Tacksam för svar.


Annons
Annons
Annons