Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Svininfluensan kan komma i en andra våg

Annons

Trots att antalet fall som drabbas av den nya influensan är få i år är faran inte över, enligt Smittskyddsinstitutet.
– Det kan komma en andra våg. Smittan finns utomlands i många länder och vi är inte isolerade från omvärlden, säger Henrik Almkvist, chefläkare vid Stockholms läns landstingsförvaltning.

Smittskyddsinstitutet menar att det fortfarande finns skäl att vaccinera sig, och de vänder sig främst till ungdomar som är ute och reser.
– De unga lydde budskapet sämst. De tror att de är odödliga, men hotet berör dem i allra högsta grad, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.&nbsp&nbsp

Annons
Annons

I dagsläget vet Smittskyddsexperterna inte exakt när en andra våg av svininfluensan kan slå till, och Annika Linde är tveksam om vi kommer få se ett nytt utbrott av influensan redan i vår. Men däremot bedömer hon risken som stor att den återkommer efter sommaren.
– Det vi kan säga säkert är att om det inte blir en andra våg till hösten, så är det undantaget som bekräftar regeln. Det har alltid varit så att man har fått tillbaka de här influensorna nästa säsong. Då har de blivit ganska kraftfulla och ofta drabbat lite äldre åldersgrupper än tidigare, säger Annike Linde, till Dagens Nyheter.

De som bedöms ligga i riskzonen att drabbas av influensan vid en andra våg är ungdomar i åldersgruppen 18-30 år, utlandsresenärer, barn som endast fått första dosen vaccin och personer med ett nedsatt immunförsvar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.