Nyhet | Infektion

Nya varianten av coronaviruset – detta vet man just nu

Virus muterar hela tiden, därför uppstår också flera olika varianter av SARS-CoV-2 hela tiden. Men den virusvarianten som spridits i Storbritannien tycks vara mer smittsam, däremot verkar den inte ge en allvarligare sjukdom än andra varianter och den tycks inte påverka effekten av behandlingar och vaccin mot covid-19.


Publicerad den: 2020-12-21
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Coronaviruset
Annons

Den nya virusvarianten som sprids kraftigt i Storbritannien kallas för  VUI202012/01. Rapporter finns också om enstaka fall även i Danmark, Nederländerna och Belgien, enligt Folkhälsomyndigheten som hänvisar till europeiska smittskyddscentrumet ECDC. 

Det finns dock ännu inga rapporter om att virusvarianten kommit in i Sverige. Hos oss cirkulerar en virusvariant som kallas B.1.177, som har varit den vanligaste varianten i Europa från slutet av sommaren och framåt. 

Behandlingar och vaccin ska ger fortfarande samma effekt

Att virusvarianten i Storbritannien är mer smittsam är dock primära uppgifter, ytterligare analyser pågår i Storbritannien för att bekräfta resultatet, skriver Folkhälsomyndigheten. Inget tyder dock på att varianten skulle ge allvarligare sjukdom än tidigare virusvarianter av SARS-CoV-2. 

Enligt Storbritanniens medicinska chefsrådgivare Chris Whitty finns det i nuläget inte heller något som tyder på att medicinska behandlingar eller vaccin skulle fungera sämre på den nya virusvarianten, skriver SVT Nyheter.

Annons
Annons

Resestopp mellan Sverige och Storbritannien

– Vi förbereder ett beslut om inreseförbud från Storbritannien. Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S), till SVT Nyheter.

Det formella beslutet väntas dock fattas av regeringen under måndagen (21 december).

Folkhälsomyndigheten kommer under måndagen att komplettera regeringens beslut med regler som kommer gälla för de som anländer från Storbritannien de närmaste dagarna, alltså svenska medborgare som inte kan nekas inresa. Man ska även komplettera med regler gällande de som redan anlänt till Sverige under den senaste tiden.

Under helgen har länder som Belgien, Nederländerna, Österrike och Italien tidigare meddelat att de stoppar alla resor till och från Storbritannien. Fler länder tros också införa liknande resestopp. 

 

Annons
Annons

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-stoppar-resor-fran-storbritannien

    https://www.svt.se/nyheter/detta-vet-vi-om-nya-virusstammen
  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/december/ny-variant-av-covid-19-viruset-rapporteras-fran-storbritannien/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu