Nyhet | Infektion

Nu ska antibiotika säkras vid krissituationer

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att säkerställa tillgången på antibiotika för beredskapsändamål, rapporterar Läkartidningen. Det är en del av ett större projekt att göra hälso- och sjukvården bättre förberedd på kris och katastrofer. 


Publicerad den: 2019-02-22
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Nu ska antibiotika säkras vid krissituationer
Annons

Vad är hälso- och sjukvårdens kapacitet vid allvarliga kriser? Vid stora bränder, spridning av smittsamma sjukdomar, terrorattacker eller krig. Den frågan ställde sig regeringen i augusti förra året och gav sedan i uppdrag till Åsa Kullengren, utredare på Regeringskansliet, att göra en total översyn.

I hennes uppdrag ingår att se över och säkerställa att det finns läkemedel och annan nödvändig material hos hälso- och sjukvården.

Läs även: Tecken på influensa

Den 31 december 2020 ska utredningen vara klar och lägga fram förslag på åtgärder.  Men redan nu har regeringen beslutat att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att säkerställa tillgången på vissa antibiotika för beredskapsändamål.

– Att hälso- och sjukvården har tillgång till antibiotika oavsett yttre omständigheter är viktigt för Sveriges beredskap och motståndskraft, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande, rapporterar Läkartidningen.

Annons
Annons

Uppdraget fortsätter till 2021, men i december 2020 kommer en avrapportering.


    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/02/Tillgang-pa-antibiotika-vid-kris-ska-sakras/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu