Läkemedelsverket förbjuder två självtester för covid-19

Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten tidigare avrått från användning av självtester för covid-19, då det inte funnits tillräcklig information om hur exakta testerna är på att diagnostisera covid-19-infektion. Nu förbjuder också Läkemedelsverket försäljning av två självtester för covid-19. 


Publicerad den: 2020-03-25
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

 ”Ett självtest kan på grund av låg känslighet, liksom om det är taget i fel fas i infektionsförloppet, visa att du inte har covid-19 trots att du i själva verket har det. I nuläget är informationen om självtesternas exakthet och känslighet begränsad, och det finns inga publicerade fakta kring hur bra självtester fungerar för att diagnostisera covid-19-infektion”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

 Nu har Läkemedelsverket beslutat om marknadsförbud mot två självtester för covid-19 som har marknadsförts i Sverige. 

 Självtesterna förbjuds då försäljare och tillverkare inte kunnat visa tillräcklig dokumentation på  produkternas säkerhet och prestanda. Självtesters användbarhet och lämplighet för att användas av lekmän ska granskas och certifieras av ett oberoende granskningsföretag, så kallat ”anmält organ”. För de två självtesterna som nu förbjuds saknas bland annat giltiga certifikat från anmält organ.

Annons
Annons

De båda produkterna har sålts av företagen ZandCell AB respektive Dental Clinic Sweden.

    Källor

  • Läkemedelsverket - https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/lakemedelsverket-forbjuder-tva-sjalvtester-for-covid-19

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-04-2 20:59 (16 månader sen)

    Är inte självtesterna godkända av EU och säljs till många länder?