Nyhet | Infektion

Epidemier av vinterkräksjuka kan minska med enkelt prov

Så här års ställer vinterkräksjukan till med stora problem på sjukhus och äldreboenden runtom i landet. Men den smittsamma sjukan kan få mindre spridning genom några enkla prover, menar forskaren Lars Gustavsson vid Sahlgrenska akademin.

Publicerad den: 2014-12-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Varje år drabbas en halv miljon svenskar av vinterkräksjukan. Viruset är mycket smittsamt och kan spridas snabbt på vårdavdelningar. Dödligheten bland äldre som insjuknar i vinterkräksjukan och behöver sjukhusvård är dessutom hög. Men med ett vanligt blodprov kan det bli lättare för läkare att bedöma personer med symtom på vinterkräksjuka.

– Om testet visar att mjölksyrenivån är förhöjd finns det en risk att infektionen får ett allvarligt förlopp. I dessa fall bör patienten undersökas noggrant och omhändertas på en avdelning med möjlighet till isoleringsvård, säger Lars Gustavsson i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Annons
Annons

Det går också att underlätta processen på andra sätt. Istället för att en patient måste lämna ett avföringsprov för att diagnosticera smittsam magsjuka kan man ta ett pinnprov från ändtarmen och skicka för analys på en gång.

Annons
Annons

– Dessa förenklingar gör det enklare att ställa rätt diagnos och avgöra var patienten skall vårdas, så att vi kan ta hand om patienter med kräksjuka på ett säkert sätt och undvika att patienter som kräks av någon annan anledning måste hållas isolerade i onödan. Då kan sjukhusens resurser användas mer effektivt, säger Lars Gustavsson.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons