Nyhet | Infektion

Covid-19: så skiljer sig spridningen mellan olika yrkesgrupper

Antalet sjukdomsfall i covid-19 i Sverige skiljer sig åt mellan olika yrkesgrupper. Det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten har gjort i syfte att förebygga fortsatt smittspridning.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-06-29
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

För att undersöka sjukdomsfall med koppling till covid-19 utifrån yrke har Folkhälsomyndigheten samkört uppgifter från sin databas över anmälningspliktiga sjukdomar med Statistiska centralbyråns (SCB) uppgifter om yrkesgrupper. Den inledande undersökningen omfattar personer som har fått diagnosen covid-19 under perioden 13 mars till 27 maj.

Det visade sig att yrkesgrupperna taxiförare och buss- och spårvagnsförare är överrepresenterade bland de diagnostiserade, i jämförelse med andra yrkesgrupper. Personal som arbetar inom för- och grundskolan samt gymnasium har däremot inte drabbats i större utsträckning än övriga yrkesgrupper, enligt myndighetens genomgång.

Riktade insatser

Skillnaderna i insjuknande kan bero på olika livsvillkor, levnadsvanor och underliggande sjukdomar – något som inte har tagits hänsyn till i denna första beskrivande analys.

Annons
Annons

Resultaten bidrar till ökad kunskap om var smittspridning sker i samhället och kan ge en grund för riktade insatser och att förebygga fortsatt smittspridning.

Under den aktuella perioden har personal inom vård och omsorg provtagits i större utsträckning än andra yrkesgrupper, vilket gör att det inte går att jämföra förekomsten av covid-19 mot övriga yrkesgrupper. Därför har denna yrkesgrupp exkluderats i undersökningen.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/juni/covid-19-inom-olika-yrkesgrupper/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu