Nyhet | Infektion

Alla misstänkta biverkningar med koppling till covid-19 ska rapporteras

Nu uppmanar Läkemedelsverket att alla som har bekräftad eller misstänkt covid-19 ska rapportera in eventuella läkemedelsbiverkningar. Det gäller för alla typer av läkemedelsbehandlingar.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-04-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Alla misstänkta biverkningar med koppling till covid-19 ska rapporteras
Annons

Ännu saknas läkemedel som är godkända för behandling av covid-19. De läkemedel som används inom sjukvården ges antingen inom klinisk prövning eller förskrivs utanför godkänd indikation, så kallad off label-förskrivning.

– De kliniska studier som genomförs av olika läkemedel mot covid-19 är mycket viktiga, men behöver kompletteras med biverkningsrapportering för att ge en bredare kunskap om ett läkemedels säkerhetsprofil, säger Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Alla typer av läkemedel som används under bekräftad eller misstänkt covid-19

Det handlar om att öka kunskapen om biverkningar, och eventuella interaktioner av andra läkemedel, i samband med en covid-19-infektion. Därför uppmanas både sjukvården och du som patient att rapportera in alla misstänkta biverkningar som uppstår under sjukdomstiden, oavsett vilka läkemedel det gäller.

Annons
Annons

Hälso- och sjukvårdspersonal ska rapportera direkt till Läkemedelsverket.

Patienter kan välja att rapportera till sjukvårds- eller apotekspersonal eller direkt till Läkemedelsverket.

    Källor

  • Läkemedelsverket - https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/rapportera-alla-misstankta-biverkningar-med-koppling-till-covid-19

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu