Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Färre donationer trots att fler vill ge


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-04-18

Annons

Fler säger ja till att organdonation, trots det minskar antalet organdonationer. Detta enligt nya siffor från Socialstyrelsen, skriver SR Ekot.
Charlotte Möller på Donationsrådet menar att det handlar om brister i vården.

– Om nu människor säger ja till donation i allt större utsträckning, varför får vi inte då fler donatorer? Det beror på att man inom vården måste arbeta för att identifiera möjliga donatorer. Man behöver, som vi ser det, en ökad kunskap om det, säger Charlotte Möller till SR Ekot.

Annons
Annons

Siffror som SR Ekot tagit del av visar att antalet familjer till avlidna som sa nej till donation minskade från 22 procent till 11 procent och antalet hjärndöda med okändinställning till donation minskade från 120 för två år sedan till 80 förra året.

Enligt Charlotte Möller missar vården potentiella donatorer, bland annat på grund av okunskap men också för att man tidigt fattar beslutet att personer inte är medicinskt lämpliga.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.