Primär levercancer
Vad är levercellscancer?
Levercellscancer är en cancer i levern. Sjukdomen utgår från leverceller (hepatocyter) och är en aggressiv tumörtyp. Det är ingen utbredd cancersjukdom i Sverige, men i världen är den en av de mest vanliga.
Nu är TBE-säsongen i full gång, vaccinera dig två gånger för att få bra skydd.
Personlig rådgivning. Drop in på alla Svea Vaccin-mottagningar i hela landet. Välkomna!
Symtom
Typiska symtom är smärta under revbenen på höger sida, dålig aptit, viktminskning och lätt feber. Gulsot kan också förekomma.
Orsak
I över 80 % av fallen inträffar levercellscancer hos en person med skrumplever (cirros). I vår del av världen orsakas skrumplever (och levercellscancer) oftast av kronisk hepatit C, alkoholmissbruk, hemokromatos och alfa1-antitrypsinbrist. I Asien och Afrika beror majoriteten av fallen på kronisk infektion av hepatit B. Medan levercellscancer i vår del av världen drabbar äldre människor, drabbar den yngre människor i utvecklingsländerna.
Diagnos
Eftersom levercellscancer i de flesta fall uppträder hos patienter med kronisk leversjukdom, är det ofta svårt att skilja mellan symtom på den bakomliggande sjukdomen och uppkomsten av cancer.
Blodprover visar att leverfunktionen är nedsatt, något den ju är i utgångsläget eftersom det föreligger en kronisk leversjukdom. Detta gör det svårt att använda blodprover för att upptäcka cancer. Ett blodprov som kallas alfa-fetoprotein (AFF) kan ge misstanke om tillståndet, men inte heller detta är en säker markör för cancer.
I första hand ställs diagnos genom ultraljud eller med datortomografi (DT) och magnetkameraundersökning (MR).
Behandling
Levercellscancer är svår att behandla eftersom de flesta fallen upptäcks först när cancern är utbredd, eller vid allvarlig nedsättning av leverfunktionen. Men som vid andra cancerformer ger tidig diagnos bättre möjligheter till överlevnad. Den mest lämpliga behandlingsmetoden är att ta bort den sjuka delen av levern (leverresektionskirurgi), eller utföra levertransplantation eller lokal behandling med till exempel blockering av blodtillförseln till tumören eller radiofrekvens/mikrovågs-ablation. Eftersom det är en stor brist på donatorer av lever, är det sällan aktuellt med levertransplantation. Lokal behandling har oftast bara en lindrande effekt.
Prognos
Tidig diagnos och behandling har visat sig kunna ge fem års överlevnad för 40–75 %. Mer avancerad cancer är nästan alltid dödlig.
-
Läsarfråga: ”Varför rinner näsan när det är kallt?”
Här svarar Remy Waardenburg, specialistläkare i allmänmedicin på läsarnas frågor om luftvägsinfektioner.
-
Hiv-positiva möts fortfarande av fördomar - även inom vården
97 procent av de som lever med hiv i Sverige idag är smittfria. Trots det möts de fortfarande av fördomar och utsätts för diskriminering - även av personer inom vården.
-
Bett, stick och växter – så lindrar du sommarplågorna!
-
Så smittar vinterkräksjukan
Under hösten och vintern ökar smittspridningen av vinterkräksjukan som mest. Men hur sprids egentligen det så kallade caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan? Här får du en kortfattad förklaring.
-
Smittskyddsläkarens 4 goda råd inför ”vabruari”
Här ger Anders Lindblom, smittskyddsläkare vid Falu lasarett, några nyttiga råd inför sjukmånaden "vabruari"
3 Kommentarer -
Undvik förkylning med god hygien
Förkylningsvirus sprider sig lätt och det kan vara svårt att helt undvika att bli smittad. Men med god hygien går det att minska risken för en förkylning, detsamma gäller under influensasäsongen. Här ger också Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, några ...
1 Kommentarer -
Bör du vaccineras mot influensa? Här är riskgrupperna
Varje vintersäsong slår influensan till, vissa år hårdare än andra. För de flesta läker sjukdomen ut av sig självt, men för vissa kan influensan leda till allvarlig och livshotande sjukdom. Därför rekommenderas vissa grupper att vaccineras. Läs mer om de olika riskgrupp...
1 Kommentarer -
När och hur smittar en förkylning?
Snuva, halsont, hosta och trötthet. Hur länge smittar en förkylning? Och hur kan man på bästa sätt skydda sig om man inte vill bli smittad? Här får du veta mer om förkylning!
1 Kommentarer