Fakta | Leversjukdom

Primär levercancer

Primär levercancer, eller hepatocellulär cancer/levercellscancer, är en av de vanligaste cancerformerna i världen. Vanliga orsaker är hepatit C, alkoholmissbruk och hemokromatos. I Sverige är detta dock inte en utbredd cancersjukdom.

Uppdaterad den: 2013-01-10
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är levercellscancer?

Levercellscancer är en cancer i levern. Sjukdomen utgår från leverceller (hepatocyter) och är en aggressiv tumörtyp. Det är ingen utbredd cancersjukdom i Sverige, men i världen är den en av de mest frekventa. Den är rankad som den femte vanligaste cancersjukdomen, och det är den tredje vanligaste cancersjukdomen man dör av.

Orsak

I över 80 % av fallen inträffar levercellscancer hos en person med skrumplever (cirros). I vår del av världen orsakas skrumplever (och levercellscancer) oftast av kronisk hepatit C, alkoholmissbruk, hemokromatos och alfa1-antitrypsinbrist. I Asien och Afrika beror majoriteten av fallen på kronisk infektion av hepatit B. Medan levercellscancer i vår del av världen drabbar äldre människor, drabbar den yngre människor i utvecklingsländerna.

Diagnosen

Cancer förekommer i de flesta fall hos patienter med känd skrumplever och/eller kronisk infektion med hepatit B eller C. Typiska symtom är smärta under revbenen på höger sida, dålig aptit, viktminskning och lätt feber. Gulsot kan också förekomma. Eftersom levercellscancer i de flesta fall uppträder hos patienter med kronisk leversjukdom, är det inte möjligt att skilja mellan symtom på den bakomliggande sjukdomen och uppkomsten av cancer.

Annons
Annons

Blodprover visar att leverfunktionen är nedsatt, något den ju är i utgångsläget eftersom det föreligger en kronisk leversjukdom, vilket gör det svårt att använda laboratorietester för att upptäcka cancer. Ett blodprov som kallas alfa-fetoprotein (AFF) kan ge misstanke om tillståndet, men inte heller detta är en säker markör för cancer.

Först och främst ställs diagnos genom ultraljud eller med datortomografi, CT, och magnetkameraundersökning (MR).

Behandling och prognos

Levercellscancer är svår att behandla eftersom de flesta fallen upptäcks först när cancern är utbredd, eller vid allvarlig nedsättning av leverfunktionen. Men som vid andra cancerformer ger tidig diagnos bättre möjligheter till överlevnad. Den mest lämpliga behandlingsmetoden är att ta bort den sjuka delen av levern (leverresektionskirurgi), eller utföra levertransplantation eller lokal behandling med till exempel blockering av blodtillförseln till tumören, transkutan etanolinjektion eller högfrekvensablation, samt strålning. Eftersom det är en stor brist på donatorer av lever, är det sällan aktuellt med levertransplantation. Lokal behandling har oftast bara en lindrande effekt.

Annons
Annons

Tidig diagnos och behandling har visat sig kunna ge fem års överlevnad för 50–70 %. Mer avancerad cancer är nästan alltid dödlig.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons