Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Många vet inte vad en HPV-vaccination innebär för dem


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-11-05

Annons

I våras startade Netdoktor en upplysningskampanj om HPV på HPVkoll.se. Resultat från den pågående undersökningen visar att 28 procent av de närmare 2500 kvinnor mellan 20-45 år som svarat på frågan om varför de inte vaccinerat sig mot HPV, har inte gjort det för att de tror att det är för sent då de redan är sexuellt aktiva.

Enligt Sven-Eric Olsson, överläkare vid Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, att det är en vanlig missuppfattning. &nbsp

– Faktum är dock att de flesta kvinnor som sexdebuterat inte har smittats av alla fyra virustyper som vaccinet kan ge skydd emot. Dessa kvinnor har därför nytta av en vaccination, säger Sven-Eric Olsson som också menar att det finns en stor kunskapslucka om HPV, och att det därför är viktigt att öka kunskapen om viruset.

Annons
Annons

Undersökningen visar också att 54 procent av de tillfrågade kvinnorna mellan 20-45 år kunde tänka sig vaccinera sig mot HPV och 23 procent av kvinnorna svarade hade inte satt sig in i vad en vaccination skulle innebära för dem.

Humant papillomvirus, HPV, kan drabba vem som helst och är världens vanligaste sexuellt överförbara infektion som drabbar både kvinnor och män. 24-åriga Emma är en av de som drabbats och som tycker att det pratas alldeles för lite om HPV och att viruset smittar via sex.

– Det känns som att människor tänker att HPV drabbar de som är ”lösaktiga” men så är det inte. Jag har till exempel levt i en fast relation och tycker inte jag levt sexuellt riskfyllt innan.

I samband med en cellprovtagning 2009 fick Emma veta att hon hade lätta cellförändringar orsakade av HPV-viruset.

Annons
Annons

Vill du förbättra och öka dina kunskaper om HPV? Besök HPVkoll.se och delta i undersökningen genom att klicka här.


Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.