Nyhet | HPV

Lisa drabbades av livmoderhalscancer under graviditeten

Lisa Johansson var gravid med sitt andra barn när man i vecka 28 upptäckte att hon hade livmoderhalscancer.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

I podden ”En Podd om cancer” från Akademiska sjukhuset berättar Lisa Larsson hon när hon fick livmoderhalscancer mitt i graviditeten.

”Jag var gravid och mådde bra i graviditeten. Hade haft en del småblödningar, vilket jag även hade haft i första graviditeten och tänkte inte särskilt mycket på det. Vecka 18 upphörde blödningar men sen började jag blöda igen i vecka 28”, berättar hon i podden.

Hon kontaktade förlossningen och fick tid direkt för en undersökning. Prover togs som skickades akut för akutsvar. Proverna visade livmoderhalscancer.

Annons
Annons

I podden berättar Lisa Johansson om cancern och om vilka behandlingar hon fick.

Lyssna på Lisa Johanssons historia här.

Kort om livmoderhalscancer:

Varje år får cirka 450 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer. Medianåldern vid insjuknande är knappt 50 år, och en fjärdedel är yngre än 40 vid diagnos. Det är därmed en cancersort som drabbar kvinnor mitt i livet.

Annons
Annons

Globalt är livmoderhalscancer den tredje vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. I Sverige är den tvärtom ganska ovanlig, mycket tack vare att vår screening (cellprovskontroll) leder till upptäckt av förstadier som kan åtgärdas.

Orsaken till cellförändringar är virusinfektion orsakad av humant papillomvirus, HPV.

Har du frågor om HPV eller HPV-vaccination? Ställ de till vår expert Joakim Dillner som torsdagen den 27 oktober chattar på Netdoktor. Ställ dina frågor redan nu genom att klicka här

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons