Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Billigare hpv-vaccin kan ge fler flickor skydd

Annons

Det kommer att bli betydligt billigare än beräknat att vaccinera alla skolflickor i årskurs fem och sex mot livmoderhalscancer. I höst drar vaccineringen igång och eftersom kostnaderna inte blir så omfattande som man tidigare trott kommer&nbspfler flickor att&nbspkunna få&nbspvaccinet.
– Vi har ju fått rabatt på 80 procent, så det är ett helt annat pris än vad vi har fått betala till och med i dag då. Så landstingen har faktiskt fått mycket mer pengar än de 32 miljonerna det här kostar. Det finns en hel del pengar över, säger Bo Claesson på Sveriges Kommuner och Landstinget.

Det är ännu oklart vad pengarna kommer att läggas på.
– De är egentligen inte öronmärkta men som jag ser det så finns väl all anledning att åtminstone använda en del av de där pengarna till att verkligen ge vaccin även till äldre flickor.

Annons
Annons

Vaccinet skyddar mot två typer av hpv-virus som kan utvecklas till livmoderhalscancer, men för att det ska ge ett fullgott skydd är det viktigt att flickorna som tar vaccinet inte varit sexuellt aktiva innan de får sprutan. I dag går det att få ett recept på vaccin utskrivet och då är kostnaden ungefär 1 500 kronor för den enskilde samt 1 500 kronor för landstinget. Sveriges Kommuner och Landsting har i en upphandling avgjort att vaccinet Cervarix är det vaccin som ska användas. Detta trots att konkurrenten Gardasil erbjöd ett vaccin som även ger ett visst skydd mot kondylom. Bo Claesson berättar för Ekot varför man inte valde det kombinerade vaccinet.
– Då vann de här som hade det bättre priset, trots att vi hade vägt in det här med skydd mot kondylom i våran upphandling, så räckte inte de här. Cervarix var så pass mycket billigare så att det gick över skyddet mot kondylom.

Vaccinet för en årskull kommer att kosta drygt 35 miljoner kronor. Det kommer dock att dröja 25-30 år innan man kommer att kunna utvärdera effekten av det. Men man räknar med att antalet fall av livmoderhalscancer kommer att minska med 60 till 70 procent för de som vaccineras nu.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.