Fråga doktorn

Fråga   Infektion

Kan HPV 16 eller 18 läka ut av sig själv?

Kan HPV 16 eller 18 läka ut av sig själv efter en konisering? Och smittar man då fortfarande?

Svar:

Ja, absolut HPV 16 och 18 kan försvinna efter en operation! Kroppens immunförsvar tar ofta sedan hand om de små virusmängder som kan finnas kvar efter en konisering.
Det mesta av viruset avlägsnas dock vid själva operationen. Teoretiskt sett kan man smitta även efteråt om virus finns kvar.

Har kroppens immunförsvar däremot bekämpat även det vilande viruset skall man inte vara smittsam. Alltså väldigt svårt att svara på från fall till fall. Störst smittrisk är förstås innan operationen, då det finns en synlig HPV-orsakad förändring kvar.

Vänliga hälsningar,

Arne Wikström
Överläkare, hudspecialist.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Jaydess

2016-05-17 | 22:13

av Suzanne Lindström

Hur smittar klamydia?

2016-04-26 | 23:22

av Eva Rylander

Kan jag blivit smittad?

2012-05-14 | 16:14

av Annika Johnsson

Kondylom?

2012-04-9 | 13:32

av Annika Johnsson

Orolig efter kondylombehandling

2012-03-2 | 11:34

av Annika Johnsson

Cellförändringar och p-piller

2012-02-19 | 13:02

av Sven-Eric Olsson

Kolossal klåda efter wartec!!

2011-12-1 | 14:30

av Annika Johnsson

Cellförändring / otrohet?

2011-11-14 | 19:23

av Annika Johnsson

Kondylom

2011-11-17 | 12:30

av Annika Johnsson

Impotens och hjärtinfarkt

2011-07-21 | 11:58

av Mikael Lehtihet

För tidig utlösning

2011-06-22 | 22:11

av Mikael Lehtihet

Tycker inte om sex. Kan/måste jag lära mig?

2011-05-12 | 22:25

av Suzanne Lindström

Latent herpes

2011-04-14 | 17:59

av Annika Johnsson

Klamydia - hur lång tid tar behandlingen?

2011-03-31 | 15:40

av Annika Johnsson

Vaginism

2011-02-18 | 10:23

av Lena Marions


Annons
Annons
Annons
Annons