Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sambanden mellan kondylom och HPV

Kondylom räknas till en av våra allra vanligaste könssjukdomar och är ett virus som ger vårtor på och runt könsorganen. Vårtorna orsakas av ett speciellt virus, HPV, humant papillomvirus, som också kan ge vårtor på bland annat fötter och händer. HPV förknippas ofta med livmoderhalscancer. Men att det finns en koppling mellan HPV och kondylom är det inte många som vet.


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-12

Annons

– Det finns hundratals olika typer av HPV. Kondylom beror på HPV 6 och 11 medan cancer framför allt beror på HPV 16 och 18. Kondylom är helt ofarligt, säger, Peter Lidbrink överläkare på Hudkliniken Karolinska Universitetssjukhuset.

HPV är så pass vanligt att de flesta sexuellt aktiva burit på viruset eller någon gång kommer att göra det. Och många som är smittade, är det utan att veta om det.

Läs även: Fakta om Kondylom »
Läs även: Fakta om HPV »

Få märker av HPV-smittan 

De allra flesta som smittas av HPV märker som sagt ingenting. Skulle kondylom uppstå försvinner vårtorna ofta av sig självt, utan att orsaka besvär. Dock är det inte helt ovanligt att besvären kommer tillbaka vilket beror på att HPV-viruset finns kvar i kroppen även om kondylom-vårtorna är borta. Vid dessa återkommande problem och om vårtorna ger besvär så finns hjälp att få.

Annons
Annons

– Behövs behandling sättas in så är smörjning med läkemedel som stimulerar det egna immunförsvaret så att det kan läka ut HPV-virus lokalt i huden och bekämpa infektionen förstahandsmedlet. Om det inte visar effekt är bränning eller frysning ytterligare alternativ, säger Peter Lidbrink.

Kondylom är en sjukdom som lätt smittar via sex och det är inte alltid lätt att skydda sig.

– Om du har samlag är det bästa sättet att skydda dig att använda kondom även om det inte heller skyddar till hundra procent. Vårtorna kan nämligen sitta på andra ställen än där kondomen sitter, till exempel på pungen, säger Peter Lidbrink.

Går att skydda sig mot kondylom

Det går att vaccinera sig mot HPV-infektioner och då även få ett skydd mot kondylom. Det finns två olika vacciner, det ena riktas mot de HPV-typer som oftast ger upphov till cellförändringar och cancer, medan det andra riktas både mot de HPV-typer som ger cellförändringar och cancer och mot de HPV-typer som oftast ger kondylom. Det vaccinen gör är att skydda mot infektioner som persisterar och ger upphov till cellförändringar.

Annons
Annons

Peter Lidbrink hoppas att det i framtiden kommer utvecklas och finnas vaccin som täcker fler HPV-typer än de som ingår i dagens vaccinationer.

– Och även pojkar och män bör erbjudas HPV-vaccinering så som flickor idag, menar han.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Madeleine 2021-12-17 15:01 (2 år sen)

    Hej

    Kondylom beror på HPV 6 och 11 medan cancer framför allt beror på HPV 16 och 18. Jag har tidigare haft cellförändringar som tagits bort. I januari 2021 gjorde jag ny kontroll - allt såg bra ut, inga cellförändringar. I slutet av januari träffade jag en partner. Efter 1-2 månader fick han symtom som visar sig vara kondylom. Kan jag vara den som smittat min partner med kondylom trots att jag hade hpv för cellförändring samt ej hade det då vi träffades. Jag har inga symtom på kondylom.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.