Fakta | HPV

HPV (Humant Papillomvirus)

HPV (humant papillomvirus) är ett mycket vanligt virus som sannolikt funnits i tusentals år. Det finns mer än hundra olika typer, vissa av dessa ger upphov till hand- och fotvårtor medan ett fyrtiotal infekterar underlivsområdet.

Uppdaterad den: 2012-04-24
Författare: Arne Wikström, överläkare vid Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna
Uppdaterare: Annika Johnsson, hudkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, Skånes universitetssjukhus

Annons

Av dessa skiljer man mellan de ”godartade”, som ger upphov till vårtor, så kallade kondylom, och de potentiellt ”elakartade” som i en del fall kan ge upphov till cellförändringar och i enstaka fall även cancer.

HPV-infektioner är vanliga och viruset finns framför allt i hudens celler. Vårtor på händer och fötter har ju nästan alla haft som barn, men man kan också få dem som vuxen. De flesta av oss bär också senare i livet på olika typer av HPV på huden, men tack vare ett bra immunförsvar orsakar viruset oftast inga problem.

Personer som tar mediciner som sätter ner immunförsvaret drabbas ofta värre av vårtvirus. Likadant är det i underlivet de med nedsatt immunförsvar drabbas värre.
Efter sexualdebuten exponeras majoriteten någon gång för något/några av ”underlivs-HPV-typerna”, men de flesta har ett så bra immunförsvar att det aldrig märks. En del får dock kondylomvårtor i underlivet.

HPV smittar vid direkt kroppskontakt och kan alltså inte spridas i luften som till exempel förkylningsvirus. Den övervägande smittöverföringen för underlivsområdet sker via sexuella kontakter, oftast vid oskyddat samlag. I ovanliga fall kan smittöverföring ske från moder till barn vid förlossning.

Viruset är utomordentligt känsligt och överlever inte lång tid utanför kroppen, varför smittöverföring inte kan ske via toaletter, simbassänger och liknande.

Att skydda sig mot viruset kan vara svårt eftersom kondom endast skyddar till viss del, då viruset kan finnas på hudområden som kondomen inte täcker. Viktigt är att kondomen används även under förspelet om man har hud-mot-hudkontakt (men inte heller då kan man alltså vara helt säker på att man skydda sig).

I en fast relation där båda har kondylom gör kondomen inte någon nytta. Båda bär då på viruset och man smittar inte varandra igen. Orsaken till att man blir frisk är att kroppens immunförsvar har aktiverats. Detta kan ta olika lång tid för olika personer.

Ett av de vaccin som skyddar mot livmoderhalscancer innehåller även skydd mot de två vanligaste HPV-typerna som orsakar kondylom.Annons
Annons
Annons